Συμφωνία το Δεκαπενταύγουστο μεταξύ Αθήνας και δανειστών δείχνουν όλα τα δεδομένο με το μεγαλύτερο μέρος του νέου μνημονίου να έχει συμφωνηθεί και να μένουν λεπτομέρειες.
Το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής πλευράς θέλει ψήφιση της συμφωνίας στις 13 Αυγούστου από την ελληνική πλευρά, έγκριση από το Eurogroup στις 14 Αυγούστου και ψήφιση από τα υπόλοιπα κοινοβούλιο έως την 18η Αυγούστου.
Χθες, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε χθες η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ.
Οι δύο ηγέτες είπαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα του Ταμείου, που προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Επίσης συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης.
Την ίδια στιγμή θα συνεχισθούν μέχρι και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία ενώ την Παρασκευή ή το Σάββατο θα συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Πάντως κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να υπάρχει συμφωνία στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα νέα χρηματοδότηση-γέφυρα, στα πρότυπα του Ιουλίου, αυξάνεται. Κυβέρνηση και δανειστές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να κλείσουν τη συμφωνία επί του νέου Μνημονίου, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, αλλά χθες παρέμειναν ανοιχτά τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της δημιουργίας του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των μέτρων του προγράμματος, αλλά και της οριστικοποίησης των νέων προβλέψεων για τη φετινή ύφεση και το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού.