«Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοριστούν από τα όργανά του που θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα», ανέφερε, μιλώντας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 για τη διαφοροποίηση πολλών βουλευτών, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, προσθέτοντας πως το «ποιες θα είναι αυτές οι συντεταγμένες διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν για να συζητήσουμε το υπαρκτό τραύμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ» θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τη Δευτέρα.
Ερωτηθείς για «εκλογές με λίστα» και «εσωκομματικό ξεκαθάρισμα», ο κ. Κορωνάκης είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστοιχούν τέτοια χαρακτηριστικά, ούτε ποτέ ο πρωθυπουργός έχει κινηθεί με τέτοιο τρόπο και, σημειώνοντας ότι στις κρίσιμες ψηφοφορίες οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση, τόνισε ότι, πέραν της εντάσεως που αυτή τη στιγμή είναι κατανοητή, απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση των ερωτημάτων, χωρίς εύκολες απαντήσεις.
«Χρειάζεται να μπούμε σε μια δύσκολη και ουσιαστική συζήτηση που να απαντάει στα ερωτήματα του τι κάνει η Αριστερά σήμερα μέσα σε αυτή την Ευρωζώνη, με αυτές τις πολιτικές ηγεσίες που κυριαρχούν, με αυτό το συντριπτικό συσχετισμό που έδωσε μια τιμωρητική απάντηση στον ελληνικό λαό, πώς η Αριστερά δρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πώς μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να υλοποιήσει ένα φιλολαϊκό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια που θα βγάζει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» υπογράμμισε.
Σχετικά με το κείμενο μελών της Κεντρικής Επιτροπής που διαφωνούν με τη συμφωνία και ζητούν την άμεση σύγκληση του οργάνου, παραδέχθηκε μεν ότι υπάρχει ζήτημα καθυστέρησης, τονίζοντας ωστόσο «ότι είναι λάθος να τοποθετούμαστε μέσω κειμένων υπογραφών επί των πολιτικών ζητημάτων σε τόσο δύσκολες στιγμές».
«Η πολιτική τοποθέτηση είναι ζήτημα συνεδρίασης του οργάνου το οποίο δεν πρέπει να φοβόμαστε. Και σήμερα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν φτάνει μόνο η Κεντρική Επιτροπή, αλλά χρειάζεται όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούν και η μόνη διαδικασία για να γίνει αυτό, είναι ένα πραγματικά δημοκρατικό και ψύχραιμο συνέδριο που θα δείξει στην κοινωνία ότι στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και ο καθένας από εμάς με την στάση του θα αποδείξει ότι δεν υλοποιεί τη γραμμή για διχασμό στο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε, ενώ ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές «γιατί τα ερωτήματα μπορεί να είναι μεγαλύτερα απ’ όσο φανταζόμαστε ίσως. Πολλά ευρωπαϊκά κόμματα τοποθετούνται και θα τοποθετηθούν με βάση τις κινήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει».
Έκανε λόγο για την ύπαρξη δύο σχεδίων το προηγούμενο διάστημα, εκ των οποίων το ένα «ήταν να πέσει η κυβέρνηση και το άλλο να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».
Υπογράμμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τώρα να συζητήσει τη στρατηγική του «γιατί δεν μπορεί το μέλλον του να είναι το μνημόνιο».
«Να απεμπλακούμε από εμμονές και ιδεολογήματα και συζητήσουμε με σύνεση και ειλικρίνεια. Να συζητήσουμε με τα μέλη του κόμματος και όσους μας έφεραν μέχρι εδώ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μέλη του κόμματος, που μας έφεραν ως εδώ, που έδωσαν μάχες μέσα στην κοινωνία, αγώνες πολύ μεγάλους το προηγούμενο διάστημα, που έδωσαν τη μάχη του δημοψηφίσματος, μαζί με όσους μας στήριξαν σε αυτά. Αν συζητήσουμε με ειλικρίνεια τότε είμαι σίγουρος, ότι θα βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Κορωνάκης.
Πρόσθεσε ότι «ο εκβιασμός προς την ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένος, η συμφωνία που επιβλήθηκε δεν ανήκει στο δικό μας πλαίσιο, ξέρουμε από τώρα ότι έχει πολλά στοιχεία λάθους, ότι έχει ξανά βαριά λιτότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται να επανατοποθετούμε στο σημερινό πεδίο με πολύ στρατηγικούς όρους και με πολύ σοβαρή συζήτηση».
Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει πάει σε ένα συνέδριο παράλληλων μονολόγων, αλλά σε σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση με τους διανοούμενους, με τα κινήματα, με τα μέλη του κόμματο. «Τότε θα καταλάβουμε ότι χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ παραπάνω για να συγκροτήσουμε σοβαρές απαντήσεις για το σχέδιο εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αυτό ήταν το σχέδιό μας από την αρχή και αυτό το σχέδιο πρέπει να υλοποιήσουμε», συμπλήρωσε.
«Το ζήτημα είναι να κάνουμε ένα συνέδριο που θα αφορά την κοινωνία, αν θα έχει διαύλους επαφής με τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στην κοινωνία (όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή). Αυτό είναι το θέμα. Το ποιος θα μετέχει στο συνέδριο αυτό είναι καταστατική διαδικασία. Θα υπάρξουν όλες οι κομματικές διαδικασίες για να ορίσουμε πώς θα πάμε σε συνέδριο. Δεν είναι ζήτημα επιλογής ή απόφασης του καθενός από εμάς. Το ζήτημα είναι να γίνει μια πραγματική διαβούλευση που θα εμπλέκει την κοινωνία στο να της ξαναδώσει τη δυνατότητα να χαράξει το μέλλον με τα ίδια της τα χέρια» ανέφερε.
Ερωτηθείς για τις συνθήκες έτσι όπως διαμορφώθηκαν, έκανε λόγο για πρωτοφανή εκβιασμό που εκδηλώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την κυβέρνηση να έχει χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και εργαλεία που διέθετε «για να διαπραγματευτεί υπερασπιζόμενη τα δίκια του λαού» και προσέθεσε ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης αποκάλυψε «τους πιο ακραίους σχεδιασμούς και την απόσταση που έχουν πάρει οι πολιτικές ηγεσίες της ευρωζώνης από τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης για την οποία εμείς παλεύουμε».
Είπε ότι σήμερα δεν «βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμασταν προ εξαμήνου», υπογράμμισε ότι «η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα έδειξε πολύ έντονες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό πολλών πολιτικών δυνάμεων» και τόνισε ότι «για εμάς είναι πρώτιστο ζήτημα η αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη για να μπορέσουμε μαζί με τους υπόλοιπους λαούς να βγούμε από την μέγγενη την οποία προσπαθούν να μας επιβάλουν».
«Έχουμε ουσιαστικά αντιπαραθετικό σχέδιο με τις ακραίες δυνάμεις της Ευρώπης. Την ευθύνη για την άνοδο της άκρας δεξιάς την έχουν όσοι σήμερα αμφισβητούν τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Και εδώ είχαμε μία ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατίας» ανέφερε επίσης ο κ. Κορωνάκης προσθέτοντας ότι «αυτό το πρόγραμμα που τελικά επιβλήθηκε μέσα από αυτόν τον εκβιασμό, δεν θα γίνει ποτέ δικιά μας ιδιοκτησία, δεν θα έχει ποτέ τη δικιά μας σφραγίδα και δεν θα έχει ποτέ την σφραγίδα των λαών της Ευρώπης».
«Η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτή τη συμφωνία υπό το καθεστώς ενός σκληρού εκβιασμού, υπό το καθεστώς ενός οικονομικού πολέμου, κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτή τη στιγμή συντελούνται αλλαγές στην Ευρώπη εξαιτίας αυτού του σκληρού εκβιασμού στην ελληνική κυβέρνηση. Πτέρυγες σοσιαλιστικών κομμάτων αλλάζουν οπτική, οι Πράσινοι αλλάζουν κατεύθυνση. Συγκροτείται ένα μέτωπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας πως «εμείς χρειαζόμαστε να επαναπροσδιορίσουμε την τακτική μας, έχουμε κάνει λάθη σε αυτή την πορεία, και χρειαζόμαστε μια στρατηγική προς όφελος του λαού με ειλικρίνεια και με ενότητα».