Ο Θόδωρος Πάγκαλος βρίσκεται στο βήμα. Οι βουλευτές της ΝΔ παρακολουθούν χαλαρά. Και ξαφνικά, παγώνουν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε μόλις αφήσει να εννοηθεί ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ πριν το 1981 δεν ήταν δημοκρατικές.

Αμηχανία, προβληματισμός. Και τώρα τι κάνουμε, έλεγαν τα βλέμματα των γαλάζιων. Κι εκεί το δρόμο έδειξε ο Πάνος Καμμένος. Σηκώθηκε όρθιος, κινητοποίησε τους πάντες και τους οδήγησε στην πόρτα.

Ήταν τέτοια η φόρα του που δεν θέλησε καν να κοντοσταθεί και να ακούσει τις εξηγήσεις του πρωθυπουργού περί παρεξήγησης και διαφορετικών ερμηνειών της ιστορίας.

Με δυσκολία όμως υπάκουσε στις παραινέσεις του Δημήτρη Σιούφα και την επίμονη χειρονομία του Βύρωνα Πολύδωρα, ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ακουστεί.

Κι έτσι η ηρωική έξοδος καθυστέρησε για μερικά λεπτά, όμως δεν ανακόπηκε. Όλα αυτά τα είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια και σας τα μεταφέρουμε ανεπιφύλακτα. Αυτό που δεν είδαμε, είναι τι μεσολάβησε και έφερε τους βουλευτές της ΝΔ πίσω στην αίθουσα για την ομιλία Παπανδρέου και την ψηφοφορία.

Άραγε ήταν αρκετή η αιτίαση του πρωθυπουργού ότι «η ΝΔ έψαχνε αφορμή να φύγει», σε συνδυασμό με την παρατήρηση Βενιζέλου ότι «τα άδεια έδρανα είναι κακή εικόνα», ή μεσολάβησαν κι άλλοι παράγοντες;