«Με ισοπαλία έληξε η διαπραγμάτευση» τόνισε στην εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών.
«Το Grexit θα ευνοούσε την πολιτική μετάδοση της κρίσης. Η Γερμανία ίσως δεν βγήκε αποδυναμωμένη από τη διαπραγμάτευση, αλλά σίγουρα δεν ενισχύθηκε. Στις διαπραγματεύσεις έπρεπε να αποφευχθεί να υπάρξουν νικητές και νικημένοι. Και πράγματι, κανείς δεν μοιάζει να είναι ικανοποιημένος, η διαπραγμάτευση έληξε με ισοπαλία», τονίζει ο Τουσκ.
Ο Ντόναλντ Τουσκ αποκαλύπτει και μια άγνωστη λεπτομέρεια σχετικά με τη διαπραγμάτευση της περασμένης Κυριακής και το πώς βρέθηκε η λύση.
«Ήταν μια φώτιση; Ή κάτι το παρεμφερές. Σε ένα διάλειμμα των εργασιών έλαβα ένα μήνυμα από τον Μαρκ Ρούτε, τον ολλανδό πρωθυπουργό, ο οποίος μου πρότεινε έναν εφικτό συμβιβασμό. Είχα αποφασίσει να συμπεριλάβω τον Ρούτε στις συζητήσεις στο περιθώριο της Συνόδου διότι κατάλαβα, σύντομα, ότι η Γερμανία δεν ήταν ο πιο σκληρός πρωταγωνιστής της διαπραγμάτευσης και ότι ο ολλανδός αυτός πολιτικός μπορούσε να εκπροσωπήσει τις χώρες που ήταν λιγότερο πρόθυμες για συμβιβασμό. Έπρεπε να διασφαλίσω ότι η συμφωνία δεν θα ήταν μόνο ελληνογερμανική» είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «η συμφωνία που επετεύχθη δεν εγγυάται για τα επόμενα χρόνια ότι η κρίση έχει ήδη λυθεί» αλλά «έπρεπε να αποφευχθεί το χάος και η χρεοκοπία και πρόκειται, τελικά, για ένα πρώτο βήμα σε μια μακρά πορεία».
«Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στη Βουλή, στην Αθήνα ότι στηρίζει ένα σχέδιο το οποίο δεν πιστεύει. Είναι, για μένα, μια ιδιαίτερη θέση, αλλά κατανοήσιμη. Δείχνει, πάντως, πόσο δύσκολη είναι η όλη πορεία» είπε.
«Το θέμα του χρέους είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Δεν πρόκειται για αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Αντιθέτως, αν προσθέσουμε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος χωρών όπως είναι η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, υπάρχει επίσης πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε, σήμερα, για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (debt relief). Ας μην ξεχνάμε ότι έχει ήδη γίνει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ήταν στα χέρια ιδιωτών».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με αναφορές σε ταπείνωση και τιμωρία της Ελλάδας, ο πολωνός πολιτικός απαντά:
«Δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την ερμηνεία, που επηρεάζεται περισσότερο από την ιδεολογία παρά από το ρεαλισμό. Δεν την κατανοώ. Μου φαίνεται παράλογο. Οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν για μια δέσμη μέτρων οικονομικής βοήθειας 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με ιδιαίτερα χαλαρές προϋποθέσεις».
Σχετικά με την στάση της Γερμανίας, ο κ. Τουσκ συμπληρώνει: «Είμαι βέβαιος ότι η καγκελάριος Μέρκελ θεώρησε τη στάση του υπουργού Σόιμπλε ένα χρήσιμο μέσο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αλλά ότι το Grexit δεν ήταν ο πολιτικός της στόχος. Αντιθέτως: όλοι οι ηγέτες γύρω από το τραπέζι είπαν ξεκάθαρα ότι ήθελαν να αποφύγουν μια έξοδο της μεσογειακής αυτής χώρας από τη νομισματική ένωση».