Την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπερψήφιση, στη Βουλή, της πρότασης για τη σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σχολίασε σε σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην επισήμανση πως Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης είπαν ότι καταψηφίζουν τα μέτρα αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης και ό,τι στηρίζει τον Λαφαζάνη, είναι τρία διακριτά, ξεχωριστά πολιτικά φαινόμενα, τα οποία σε όποια πρωτοβουλία ο πρόεδρος που άμεσα πρέπει να πάρει, πρέπει να τα εξηγήσει, να τα ερμηνεύσει, να τα αποτιμήσει διαφορετικά το ένα από τα άλλα. Ενέχουν μέσα ξεχωριστή πολιτική ουσία που δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση, με ποια μέσα και με ποιες δυνάμεις θα εκφραστούν».
Ερωτηθείς εάν βλέπει τα πρόσωπα αυτά να παίρνουν μια πολιτική πρωτοβουλία μαζί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:
«Κοινή, όχι. Η ιδιαιτερότητα Λαφαζάνη είναι αυτό που στην ιστορία του αριστερού κινήματος εδώ και 130 χρόνια γινόταν όταν η Αριστερά καλείτο να κυβερνήσει ή να συμμαχήσει σε συνασπισμό κυβέρνησης, ένα κομμάτι φοβήθηκε την εξουσία και δεν έμπαινε και έτσι ήταν η μήτρα της Αριστεράς.
Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μήτρα μιας νέας Αριστεράς. Έχουμε μήτρα ενός αριστερού μορφώματος. Η περίπτωση της κ. Κωνσταντοπούλου και του Βαρουφάκη έχει την ιδιαιτερότητα, τη σημασία, πρέπει να παρακολουθηθεί ,αλλά δεν είναι το ίδιο με αυτό που εκφράζει ιδεολογικά, οργανωτικά ο κ. Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του».
Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος επανένωσης του ΣΥΡΙΖΑ ή πάμε οριστικά σε ένα νέο σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θα καταλάβει τον χώρο που είχε κάποτε η Κεντροαριστερά, ο ίδιος απάντησε:
«Όταν μπήκα απορούσα, ενώ υπάρχει μία ένταση στην ιδεολογία και καταμετρείτο και υπήρχε ψηφοφορία, όλοι έβγαιναν και στηρίζαν τη συλλογική γραμμή. Το θέμα είναι ότι αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ όταν ήταν κυβέρνηση. Τώρα θεωρώ ότι αυτό δεν μπορεί να θεραπευθεί, θέλει μια “χειρουργική” διευθέτηση και παρέμβαση, χωρίς διαγραφές, διότι το “ρήγμα” είναι κάθετο, οριζόντιο, είναι οργανωτικό, είναι ιδεολογικό. Θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί ενδεχομένως άκομψες κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν και σε φαινόμενα διάσπασης, κάτι που είναι απευκταίο και από τον πρόεδρο και από όλους μας και εμού, ως μέλους της Κεντρικής Επιτροπής».