Δεδομένου πως ένας από τους όρους της συμφωνίας που συνάφθηκε τη Δευτέρα, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ήταν πως έπρεπε να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο τα προαπαιτούμενα μέτρα ως και την Τετάρτη, ήταν αναμενόμενο οι ξένοι δημοσιογράφοι να έχουν το νου τους στο ρολόι τους. Μόλις ο δείκτης σήμερα 12:00, δημοσιογράφοι των διεθνών ενημερωτικών μέσων άρχισαν να γράφουν στο διαδίκτυο ότι η ημέρα άλλαξε, αλλά η ψηφοφορία στη βουλή δεν ξεκίνησε ακόμη. Την αρχή έκανε ο Πίτερ Σπίγκελ, αναδημοσιεύοντας ανάρτηση σε ψεύτικο λογαριασμό με το όνομα Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία αναφερόταν ότι η Καγκελάριος κοιτάζει το ρολόι της. Λίγα λεπτά αργότερα, ο δημοσιογράφος των Financial Times αναρωτήθηκε «Είναι 16 Ιουλίου στην Αθήνα;».

Επίσης και η Helena Smith από τον Guardian καλύπτοντας live τα γεγονότα, στην ιστοσελίδα του, έγραψε «Μπονγκ! Μεσάνυχτα στην Αθήνα και η ψηφοφορία δεν έχει γίνει ακόμη» ενώ ταυτόχρονα τιτίβισε πως η ψηφοφορία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι την 15η Ιουλίου αλλά ακούγοντας την διαμάχη στο ελληνικό κοινοβούλιο νομίζω ότι θα χρειαστούμε λίγη ώρα κι από την 16η Ιουλίου.

Στο ίδιο πνεύμα και η Telegraph, η οποία έγραψε στο Live blog της πως «η διορία για την ψηφοφορία στα μεσάνυχτα ήρθε και πέρασε, καθώς η συζήτηση συνεχίζεται στη βουλή». Από πολύ νωρίτερα πάντως ο Φαμπρίτσιο Γκόρια, σε πιο καυστικό τόνο, είχε βρει τη λύση, αν τα μέτρα δεν περνούσαν από τη βουλή. Σε τέτοια περίπτωση, όπως έγραψε ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera, η ΕΕ έχει έτοιμο ένα νέο διαπραγματευτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα ξένα μέσα κάλυψαν μέχρι το τέλος την κρίσιμη για την Ευρώπη ψηφοφορία και αναμετέδωσαν το αποτέλεσμα σχολιάζοντας είτε το αποτέλεσμα που αποδυναμώνει το κυβερνών κόμμα, είτε τα επεισόδια του κέντρου που προηγήθηκαν αυτής.