Τη συμβολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να διασφαλιστεί οτι θα υπερισχύσει ο σεβασμός στη δημοκρατία, ζητά – με επιστολή της προς τον κ. Σούλτς – η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Με την επιστολή της, η πρόεδρος της Βουλής τονίζει την ανάγκη τα Κοινοβούλια να εγγυηθούν τον πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το φως του πρόσφατου δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Ελλάδα, σχετικά με το οποίο η πρόεδρος της Βουλής σημειώνει ότι «ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε ο λόγος απ’ ευθείας στους Έλληνες πολίτες σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και τα Μνημόνια, που τους επιβλήθηκαν από τον Μάιο του 2010». Αυτή η δημοκρατική διαδικασία, όπως αναφέρει η κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν ήταν ελεύθερη από εξωτερικές παρεμβολές, παρεμβάσεις και εμπόδια. Και σημειώνει: «Εξαιτίας της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην χορηγήσει επαρκή ρευστότητα, ο λαός εκλήθη να ψηφίσει με τις τράπεζες κλειστές και υπό το καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων. Επιπλέον, Ευρωπαίοι αρχηγοί και αξιωματούχοι επέμειναν με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες χονδροειδώς, είτε διαστρέβλωναν το ερώτημα του δημοψηφίσματος είτε ζητούσαν την ακύρωσή του, σε μία προσπάθεια να προκαταλάβουν το αποτέλεσμά του μέσω αυθαίρετων ερμηνειών της ψήφου του «ναι» και του «όχι». Όπως γνωρίζετε, το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν αφορούσε ποτέ την παραμονή ή την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη, αλλά ρητά την αποδοχή ή την άρνηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 25 Ιουνίου 2015, υπό τη μορφή τελεσιγράφου. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προέβησαν σε επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις, παρουσιάζοντάς το, ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Ευρώπης ή του ευρώ, υποσκάπτοντας έτσι τις ίδιες τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου επισημαίνει ότι «καλούμαστε να σεβαστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια και ελπίδα, μέσα από λύσεις που μπορούν να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη παραμένει ένα πραγματικό σπίτι για τους πολίτες της και όχι μία φυλακή για τους λαούς της». Μάλιστα ζητά από τον κ. Σούλτς να απέχει από δηλώσεις, οι οποίες υπονοούν ότι η αρνητική ψήφος σε αντικοινωνικά μέτρα συνιστά λόγο τιμωρητικής δράσης εναντίον του ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Βουλής αναφέρει στην επιστολή της: «Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω να απέχετε από δηλώσεις όπως αυτές στις οποίες προβήκατε στις τελευταίες ημέρες, τόσο πριν όσο και μετά το δημοψήφισμα, οι οποίες υπονοούν ότι η αρνητική ψήφος σε αντικοινωνικά μέτρα συνιστά λόγο τιμωρητικής δράσης εναντίον του ελληνικού λαού. Θα σας παρακαλούσα επίσης να απέχετε από δηλώσεις που εμπεριέχουν αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αμφισβητώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία δημοκρατική διαδικασία σε ένα από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επιπλέον, η κυρία Κωνσταντοπούλου τονίζει ότι «από μόνον του το γεγονός πως η ΕΚΤ εξακολουθεί να αρνείται την χορήγηση επαρκούς ρευστότητας, παρατείνοντας έτσι την περίοδο τραπεζικής αργίας, δημιουργεί μία στέρεη εντύπωση ότι ο λαός και η κυβέρνηση τιμωρούνται για την άσκηση ενός θεμελιώδους πολιτικού δικαιώματος – του δικαιώματος της ψήφου».
Εξάλλου, στην επιστολή επισυνάπτεται η Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου, όπως αναφέρεται, «να υπογραμμιστεί η δημοκρατική αναγκαιότητα να επανεξετάσουμε της πολιτικές της Ευρώπης για το Ελληνικό Χρέος, για το οποίο η Επιτροπή έκρινε πως είναι αθέμιτο, παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο».