Να βάλει τέλος στη συζήτηση ότι επιθυμεί έξοδο της χώρας από το ευρώ επιχείρησε στο ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μιλάω με ανοιχτά χαρτιά, δεν έχω κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αν είχε τέτοιο σχέδιο μόλις έκλεισαν οι κάλπες και ο λαός έβγαλε ως αποτέλεσμα το «Όχι» δεν θα ερμήνευε το αποτέλεσμα ως ένα αποτέλεσμα για διαπραγμάτευση, ως ένα αποτέλεσμα που δεν έχει σχέση με εντολή ρήξης.
«Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα απο το ευρώ, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα αμέσως μετά το δημοψήφισμα» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως: «Η συνεδρίαση αυτή έπρεπε να γίνει πριν καιρό. Η συζήτηση που κάνουμε σήμερα εδώ δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά της Ευρωζώνης».
«Δεν μπορεί η συζήτηση να γίνεται με κλειστές πόρτες. Επί 5 μήνες η διαπραγμάτευση έγινε σε κλειστές πόρτες» ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για την τρόικα τονίζοντας ότι «αν η διαπραγμάτευση διεξάγονταν ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Κομισιόν θα είχαμε λύση εδώ και πολύ καιρό.».
«Δυστυχώς είχαμε να διαπραγματευτούμε από τη μια η Ελλάδα και από την άλλη τρεις διαφορετική θεσμοί με αντικρουόμενες θέσεις και προτάσεις», ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις παρά τα όσα λέγονται και είπε ότι είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να ορίζει πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. «Αλλιώς σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές, αλλά να διορίζονται», είπε.
Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΕΛΚ που είναι Γερμανός επεσήμανε ότι: «το 1953 η ευρώπη έδειξε τη μέγιστη αλληλεγγύη στη χώρα σας και αποφάσισε τη διαγραφή του 60% του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης. Ήταν η σημαντικότερη σημαντική αλληλεγγύης της σύγχρονής ευρωπαϊκής ιστορίας».
«Άκουσα από πολλούς να μιλούν για αδυναμία να ανταποκριθούμε στην αλληλεγγύη των εταίρων. Βεβαίως ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης αλλά εμείς θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα για να επιστρέψουμε τα δανεικά. Ζητάμε απομείωση χρέους για να επιστρέψουμε τα δανεικά», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, σημείωσε πως «πράγματι αυτούς του πέντε μήνες περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε, η έννοια μας είναι πώς θα κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική οικονομία. Αλλά κάναμε πράγματα: ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ, που κάποιοι υπουργοί την έβαλαν στο συρτάρι τους, φέραμε στο σκαμνί πολλούς που είχαν φοροδιαφύγει, προχωρήσαμε συμφωνία με την Ελβετία για να πληρώσουν φόρο οι Έλληνες που είχαν βγάλει χρήματα από το εξωτερικό, ζητήσαμε από τα ΜΜΕ να πληρώσουν τους φόρους τους. Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα, δεν προλάβαμε να κάνουμε πολλά».
«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα, αφορά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, έχουμε τη δυνατότητα σε μια κρίσιμη εθνική στιγμή να ενώνουμε δυνάμεις. Αύριο θα καταθέσουμε εκ νέου συγκεκριμένες προτάσεις», ανέφερε ακόμη.