Αν η Γερμανία θέλει να προστατεύσει τη μελλοντική σταθερότητα της ευρωζώνης, θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη συμπάθεια στα δεινά των Ελλήνων, τονίζει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό Fortune. Σύμφωνα με αυτό, η έξοδος από την ευρωζώνη μοιάζει αναπόφευκτη τώρα που οι ψηφοφόροι ξεκαθάρισαν το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα δεχτούν τα μέτρα λιτότητας που θέλουν οι δανειστές με αντάλλαγμα περισσότερη βοήθεια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια και θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τη Γερμανία ποιο από αυτά προστατεύει καλύτερα τα συμφέροντά της.
Σενάριο πρώτο
Αν η ΕΚΤ αρνηθεί να διασώσει την Ελλάδα, η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει τις αφερέγγυες τράπεζές της, θα πρέπει να τυπώσει ένα άλλο νόμισμα. Τη δραχμή. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί μεγαλύτερα δεινά, όπως υψηλότερο πληθωρισμό, επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς η δραχμή θα κατρακυλά έναντι του ευρώ.
Το αποτέλεσμα θα είναι η Ελλάδα να σταματήσει να πληρώνει τους ξένους δανειστές, καθώς η χώρας θα σταματήσει να στηρίζεται στη στήριξη της ΕΚΤ και θα μπορεί να δρα ανεξάρτητα.
Αυτό είναι ένα τρομερό αποτέλεσμα για τη Γερμανία, η οποία ίσως λάβει μόνο ένα μικρό ποσό των χρημάτων που της χρωστά η Ελλάδα κι αυτό αν είναι τυχερή. Στην χειρότερη, μπορεί να μη λάβει και απολύτως τίποτα.
Σενάριο δεύτερο
Από την άλλη, αν η Γερμανία συμφωνήσει να δείξει λίγη παραπάνω συμπάθεια στην Ελλάδα, «συγχωρώντας» μέρος του χρέους της και αναδιαρθρώνοντας τους όρους αποπληρωμής του υπόλοιπου, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει τη δική της οικονομική δύναμη, με αντάλλαγμα, τη σταδιακή αποπληρωμή των δανειστών. Η συμφωνία θα πρέπει να ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει λογικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτό θα απαιτούσε από τη Γερμανία να διπλασιάσει το ρίσκο της, αλλά θα ήταν μόνο προσωρινό. Βοηθώντας την Ελλάδα να βγει από την οικονομική άβυσσο, η Γερμανία θα μπορεί να λάβει μεγαλύτερο μέρος του δανείου της μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, μια τιμωρητική μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία.