Με την εξασφάλιση της νέας χρηματοδότησης από την τρόικα, έστω και με επαχθείς όρους, και την προώθηση γενναίων θεσμικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, για τις οποίες θα ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και πιθανόν και τη λαϊκή βούληση μέσω ενός δημοψηφίσματος αλλά και έναν ανασχηματισμό, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός να απαντήσει στην οικονομική και πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.
Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να κλείνει το εσωκομματικό μέτωπο, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση του σκληρού Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν υπάρχει διάθεση από τους βουλευτές του να ρίξουν την κυβέρνηση, και αναζητά τρόπους να ηρεμήσει το εύφλεκτο κοινωνικό μέτωπο που φουντώνει με ποικίλους τρόπους και απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Όπως γράφει σήμερα το Πρώτο Θέμα, οι εκλογές απορρίφθηκαν οριστικά από το επιτελείο του πρωθυπουργού όπως και η ιδέα να γίνει δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο. Αιτία για την αναδίπλωση είναι ότι οι συσχετισμοί στην κοινή γνώμη είναι αρνητικοί και κάθε προσφυγή αυτού του είδους στη λαϊκή βούληση θα ήταν καταστροφική για το ΠΑΣΟΚ.
Με τη λύση του προβλήματος της δανειοδότησης για την Ελλάδα έως το 2014, ο Γ.Παπανδρέου επιδιώκει μία καθαρή διετία χωρίς φόβους για την τύχη της χώρας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, για να την ανάπτυξη σε κίνηση και να ανατάξει κάποιες βαριές κοινωνικές επιπτώσεις που φέρνει η συνταγή του μνημονίου.
Παράλληλα φαίνεται αποφασισμένος να δώσει λύση στην πολιτική κρίση που θεωρεί ότι υπερβαίνει την οικονομική. Για το λόγο αυτό φέρεται να προτίθεται να αναλάβει μια δέσμη πρωτοβουλιών με στόχο θεσμικές αλλαγές, όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.