«Ενέκρινε ομοφώνως», όπως αναφέρει με μάλλον πανηγυρικό τρόπο σημείωμα του μεγάρου Μαξίμου, χθες το υπουργικό συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015, το οποίο στη συνέχεια κατατέθηκε στη Βουλή. Τώρα αρχίζει για την κυβέρνηση η μάχη της Βουλής και για να την κερδίσει θα πρέπει να πείσει πρώτους απ’ όλους τους δικούς της βουλευτές, που εξακολουθούν να αντιδρούν και να επικρίνουν συνολικά την οικονομική πολιτική.

Στη χθεσινή τελευταία συζήτηση του προγράμματος στο υπουργικό αρκετοί υπουργοί επέμειναν στην ανάγκη να μη μειωθεί το αφορολόγητο, να μην εξισωθεί ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν της κίνησης, να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, τουλάχιστον στα προϊόντα εστίασης, και γενικά να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα της συναίνεσης με την αντιπολίτευση, κυρίως τη Ν.Δ., στην οικονομική πολιτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Τη συνέχιση της προσπάθειας για συναίνεση ζήτησαν και υπουργοί, όπως οι Ε. Βενιζέλος και Αννα Διαμαντοπούλου.

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», στη συνεδρίαση μίλησαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καλέσει την αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση με την τρόικα για το Μνημόνιο 2. Πρότεινε η κυβέρνηση στο εξής να λειτουργήσει όπως στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με το σχήμα της διυπουργικής επιτροπής την οποία συντόνιζε ο ίδιος.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα η κυβέρνηση πρέπει πλέον να θέσει ως σημαντική παράμετρο-όπλο και τις αντοχές της κοινωνίας και υπογράμμισε ότι πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση χρειάζεται τη συναίνεση του κόσμου. Η Λούκα Κατσέλη πρότεινε το διπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης και είπε ότι η εισφορά αλληλεγγύης πρέπει να συνδεθεί με την ανεργία.

Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε στον πρωθυπουργό να συναντηθεί εκ νέου με τον Α. Σαμαρά. Ο Δημ. Ρέππας είπε οι αποκρατικοποιήσεις να γίνουν για το συμφέρον του πολίτη και όχι του αγοραστή. Αντίθετος με την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα σίτισης ήταν ο Π. Γερουλάνος. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι «η οικονομική κρίση εξελίχτηκε σε πολιτική κρίση και κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε κρίση διακυβέρνησης». Ο Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι «χρειάζεται επιμονή και μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τις κοινωνικές αντιδράσεις».