Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες και μάλιστα ομόφωνα το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η εφαρμογή των μέτρων όμως τρομάζει και γι’ αυτό το λόγο πρωθυπουργός και βασικοί υπουργοί, χωρίς να έχουν λύσει τις τεράστιες διαφορές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έβαλαν ήδη μπροστά την επιχείρηση συναίνεση Νο2 με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε ένα εξοντωτικό για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα οικονομικό πρόγραμμα, όωπς γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Και μόνο το παράδειγμα της έκτακτης εισφοράς (από 3% ως 7% σε εισοδήματα πάνω από 8.000 για άγνωστο χρονικό διάστημα) που δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί στον εφαρμοστικό νόμο που θα ακολουθήσει αρκεί για να φανεί πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όσα περιθώρια έχει για συναίνεση ακριβώς επειδή έχει αντιληφθεί ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων (Μεσοπρόθεσμο, πρόσθετα μέτρα για το 2011 και αποκρατικοποιήσεις) θα οδηγήσει σε κρίση διακυβέρνησης.

Εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά μου δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων , είπε ενδεικτικά χθες ο Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι υπουργοί που μίλησαν στην ανάγκη συναίνεσης στάθηκαν. Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό να επιμείνει μέχρι κεραίας για ψήφιση του Μνημονίου 2 και από τη Ν.Δ., ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Η Α. Διαμαντοπούλου φέρεται να πρότεινε μία νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Α. Σαμαρά πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πρόταση που έκανε αποδεκτή ο κ. Παπανδρέου , ο Π. Γερουλάνος διευκρίνισε ότι η συναίνεση πρέπει να επιτευχθεί για να μη μιλά η Ν.Δ. μόνο για μείωση της φορολογίας που από μόνη της δεν οδηγεί στην ανάπτυξη.

Είναι ξεκάθαρο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η πίεση προς τη Ν.Δ. για συναίνεση μέχρι αλλά και μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα ξεπεράσει τα όρια. Η έλλειψη συναίνεσης και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι λόγοι που δεν επιτυγχάνεται η συμφωνία για το Μνημόνιο 2 με την Τρόικα, φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο πρωθυπουργός, προλειαίνοντας το έδαφος και επιχειρώντας να αποενοχοποιήσει το σχέδιο, συμπλήρωσε: «Η συναίνεση πρέπει να προχωρήσει γιατί είναι αναγκαία και όχι γιατί επιβάλλεται απ’ έξω».

Η πίεση του ΠΑΣΟΚ για συναίνεση θα υπερβεί τα όρια της οικονομικής πολιτικής και θα αφορά και θέματα με απήχηση στην κοινή γνώμη, προκειμένου να πιεστεί στο έπακρο η Ν.Δ. Δεν αποκλείεται μεν να υπάρξει πρωτοβουλία για ψήφιση από 180 βουλευτές του Μνημονίου 2 (πρόταση Βενιζέλου), αλλά η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει το στόχο της θα πιέσει παράλληλα και για συναίνεση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα στο 2011 (θα επικαλεστεί χρόνιες παθογένειες που παγιδεύουν τη χώρα και αντιμετωπίζονται μόνο με ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τον τρόπο εκλογής των βουλευτών) αλλά και αλλαγές στο Σύνταγμα. Καθώς μόνο με συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να προωθηθούν συνταγματικές αλλαγές από την επόμενη Βουλή.

Ο κ. Παπανδρέου, αποκαλύπτοντας την επιχειρηματολογία των επόμενων ημερών, είπε χθες ότι για το καλό της χώρας δεν θα διστάσει να αξιοποιήσει σε καίριους τομείς πρόσωπα χωρίς κομματικό περιορισμό με γνώμονα την ικανότητά τους και τη σύμπνοια στο πρόγραμμα, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη δομικών αλλαγών που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η καθίζηση της κρατικής μηχανής.

Με δεδομένο ότι η συμμετοχή μη κομματικών προσώπων στον κρατικό μηχανισμό ή την κυβέρνηση είναι επίσης ζήτημα αποδεκτό από την κοινή γνώμη, υπουργοί σχολίαζαν ότι ο κ. Παπανδρέου χθες προανήγγειλε ανασχηματισμό.

Στο πολιτικό πεδίο, ο Ευ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιμείνει μέχρι το τέλος, με θετικό τρόπο και όχι επιθετικά, για την εξεύρεση συναίνεσης, όπου ακόμα και αν η Ν.Δ. δεν ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, εμείς να πιέσουμε για ψήφιση του Μνημονίου 2 από 180 βουλευτές.

Ο Κ. Σκανδαλίδης φέρεται να πρότεινε στον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε θεσμικές αλλαγές, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν την πολιτική κρίση που αναδείχθηκε από την οικονομική κρίση, διότι είμαστε κοντά σε κρίση διακυβέρνησης.

Ο Δ. Ρέππας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να βγει προσωπικά μπροστά στην προσπάθεια για συναίνεση. Ο υπουργός Μεταφορών τάχθηκε υπέρ της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη βελτίωση των όρων αντιμετώπισης του χρέους.

Η Α. Διαμαντοπούλου, αφού ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα στο μέλλον δεν αφορά το Μεσοπρόθεσμο ή τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας (όπως και έγινε από τον κ. Παπανδρέου στη δευτερολογία του), του πρότεινε να αναλάβει νέα πρωτοβουλία συνάντησης με τον Α. Σαμαρά, με στόχο την εξεύρεση συναίνεσης έστω και στα βασικά.

Στο οικονομικό πεδίο, μία ομάδα υπουργών (Χρυσοχοΐδης, Ρέππας, Σκανδαλίδης, Ξενογιαννακοπούλου, Γερουλάνος, Γεννηματά) ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στη σίτιση, πήρε όμως αρνητική απάντηση, αφού ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε το κατανοώ αλλά η Τρόικα δεν το συζητά.

Ο Χ. Παμπούκης, ο οποίος ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπάρξει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επένδυση στο Ελληνικό μη δεσμευτικού χαρακτήρα, τάχθηκε υπέρ των αντικειμενικών κριτηρίων, προσθέτοντας και τη δική του φωνή σε όσους υπουργούς εξέφρασαν προβληματισμό για τις επιπτώσεις της έκτακτης εισφοράς, ενώ όλοι φάνηκαν σύμφωνοι στην κατά τις πληροφορίες εγκατάλειψη των μέτρων για μείωση του αφορολογήτου και εξίσωση του φόρου πετρελαίου.