Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί.
Ο κ. Παπανδρέου είπε στους υπουργούς ότι αποτελεί πάγια θέση του ιδίου να δίνεται ο λόγος στον πολίτη «όπου χρειάζεται» και εξάλλου το έθεσε σε εφαρμογή το 2004 με την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την βάση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στους υπουργούς ότι γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει με την προετοιμασία του νόμου, προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους υπουργούς, ώστε να συζητηθεί.
Είναι εθνικό καθήκον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, να πάμε το ταχύτερο δυνατό σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πλην τόκων, δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα αποτελέσει καθοριστικό σήμα ότι η Ελλάδα ξεκινά να ελέγχει το υπέρογκο χρέος της.
Ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες, τόνισε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικό να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας.
Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα επιμείνει στην υπερψήφιση του Μνημονίου από μια ευρύτερη πλειοψηφία.
Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν την βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων.
Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.
Δεν κρυβόμαστε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ενώ έχω τονίσει ότι και πρόσωπα σε καίριους τομείς θα αξιοποιήσουμε χωρίς κομματικούς περιορισμούς, αλλά στόχους και προοπτικές.
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο πρωθυπουργός είπε ότι δουλέψαμε για να βρούμε μέσα σε δυσκολίες τον όσο το δυνατόν δίκαιο δρόμο και πρόσθεσε ότι ζητήσαμε και λάβαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να αλλάξουμε τη χώρα και βρεθήκαμε να παλεύουμε για να διασώσουμε την κατάσταση της χώρας.
Σήμερα είμαστε πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την γόνιμη συζήτηση που έγινε σε όλα τα επίπεδα (υπουργικό συμβούλιο- ΚΤΕ-Πολιτικό Συμβούλιο) αναζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε όσο πιο δίκαιες λύσεις στον επιμερισμό του βάρους της προσπάθειας μέσα στο δύσκολο πλαίσιο που θέτει η ανάγκη.
Μπορεί πολλοί να επιχείρησαν να πανικοβάλλουν τους πολίτες ή να κατέκριναν επειδή η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο ΚΤΕ κράτησαν ώρες, γιατί δεν έχουν συνηθίσει στον διάλογο και την αναλυτική συζήτηση, σαν οι αποφάσεις αυτού του είδους να είναι εύκολες και να μην πρέπει να προκύπτουν μέσα από την κατάθεση όλων των απόψεων και την εξέταση όλων των επιλογών, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι διαδικασίες αυτές ήταν χρήσιμες για όλους, καθώς βρέθηκαν λύσεις σε προβλήματα, ενώ εξέφρασε την ευχή να είναι αυτός ο τρόπος λήψης κρίσιμων αποφάσεων.
Δεν είναι ο καταμερισμός της ευθύνης που με απασχολεί, είναι το καλό της χώρας και ότι όσο περισσότερο προωθούμε τον διάλογο με παραγωγικές και ρεαλιστικές προτάσεις μέσα στα όρια που εκ των πραγμάτων έχουμε, τόσο το καλύτερο για το μέλλον της πατρίδας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά όχι μόνο το Μεσοπρόθεσμο, αλλά γενικότερα τις μεγάλες αλλαγές.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες εκφράζουν δικαιολογημένη αγανάκτηση με όσα έχουν ζήσει 35 χρόνια, και τόνισε ότι θέλουν να δουν κάτι καλύτερο.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους πολίτες και επεξήγηση της κυβερνητικής προσπάθειας μακριά από τον λαϊκισμό, όπως ανέφερε και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.