Την κλήση του Γιάννη Στουρνάρα σε ακρόαση, σχετικά με την υπόθεση Siemens, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία συνεχίζει σήμερα τις εργασίες της με την εξέταση του πρώην προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens, Σήφη Βαλυράκη.
Την πρόταση, για την κλήση του κ. Στουρνάρα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, είχε κάνει η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την γερμανική εταιρεία, τον οποίο και υπέγραψε.
Αρνητικοί στην κλήση του Γ. Στουρνάρα εμφανίστηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιάννης Τραγάκης. Ο Χ. Αθανασίου, ισχυρίστηκε ότι είναι περιττό να κληθεί ο οποιοσδήποτε υπέγραψε, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος – όπως είπε – είχε εξουσιοδότηση μόνο να υπογράψει τον συμβιβασμό και όχι να τον διαπραγματευτεί. Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Γ. Τραγάκης, ο οποίος σημείωσε ότι δεν πρέπει να κληθεί ο κ. Στουρνάρας, που υπέγραψε, αλλά ο νυν υπουργός Οικονομικών και άλλοι υπουργοί της νυν κυβέρνησης, που εφαρμόζουν τον συμβιβασμό. Την κλήση του κυρίου Βαρουφάκη ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος (ο οποίος, όμως, ψήφισε υπέρ της κλήσης του κ. Στουρνάρα).
Παρών ψήφισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος διαφώνησε με τη διαδικασία και κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής για «βιασύνη», σε ό,τι αφορά την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Μεϊμαράκης, επισήμανε ότι δεν είναι αρνητικός με την κλήση του κ. Στουρνάρα (και του κ. Βαρουφάκη, όπως είπε) αλλά είναι πλήρως αντίθετος με την επιλογή να γίνει αυτό τώρα, και μάλιστα τη στιγμή που ο Γιάννης Στουρνάρας συμμετέχει ενεργά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση ως Διοκητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος της ΕΚΤ.
Η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, εμφανίστηκε θετική στην κλήση του κ. Στουρνάρα, αλλά, παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής και από αυτούς που ξεκίνησαν (σε υπηρεσιακό επίπεδο, ή άλλο) τη διαδικασία αυτή, καθώς, όπως είπε, πολλές φορές ο τελικός υπογράφων έχει τη μικρότερη εμπλοκή σε μια διαδικασία. Με αφορμή την πρόταση αυτή, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρότεινε και την κλήση του τότε αρμόδιου υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή και ο επιχειρηματίας Παντελής Καρακώστας και ο Πέτρος Σελέκος, πρώην Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, ο κ. Βαλυράκης, σημείωσε ότι χρειάστηκε ειδική διαδικασία (να επικαλεστούμε ιδιαίτερο δημόσιο συμφέρον, όπως είπε) για να έχουμε ως Εξεταστική Επιτροπή πρόσβαση στη δικογραφία για την υπόθεση της Siemens. Μάλιστα, όπως επισήμανε, αυτό το μοντέλο κατακτήθηκε με δυσκολία και είναι αποτελεσματικό. Εξάλλου, προέτρεψε την Επιτροπή να βασιστεί στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς, όπως είπε, «η αλήθεια είναι εκεί τεκμηριωμένη και τα στοιχεία αρκούν για να οδηγηθεί η Siemens σε έναν συμβιβασμό».
Ένταση μεταξύ Χ. Αθανασίου – Ζ. Κωνσταντοπούλου
Εξάλλου, κάνοντας αναφορά σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» ο κ. Πετράκος, ρώτησε τον κ. Αθανασίου αν γνωρίζει το στέλεχος της Siemens, Robert Sikellis, o οποίος ήταν επικεφαλής του νομικού τμήματος της Siemens Ελλάδος στη μετά Χριστοφοράκο περίοδο, ενώ τώρα βρίσκεται στα κεντρικά της Siemens στο Μόναχο.
Ο κ. Αθανασίου, ανέφερε ότι γνωρίζει τον Χαράλαμπο Σικέλη, πατέρα του Bob (όπως αποκάλεσε τον Robert Sikellis), ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό της Λέσβου με τον ίδιο, και, όπως είπε, «το καλοκαίρι παίζουμε και κολιτσίνα και τάβλι στο χωριό». Εξάλλου, ανέφερε ότι γνωρίζει και τον γιο του, ενώ είχε πάει και στον γάμο του. Όταν η προέδρος της Βουλής (και της Επιτροπής) επιχείρησε να τον ρωτήσει αν υπάρχει κάποιο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, εξαιτίας της γνωριμίας του με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens, ο κ. Αθανασίου φανερά ενοχλημένος της είπε ότι «αυτά που κάνατε με τον κύριο Ταγματάρχη δεν θα τα κάνετε εδώ. Αυτά θα τα κάνετε αλλού».
«Αυτή τη συμπεριφορά θα την έχετε εκεί που σας επιτρέπεται, εδώ δεν σας επιτρέπεται», του απάντησε η κυρία Κωνσταντοπούλου.