Στα εσωκομματικά προβλήματα της κυβέρνησης και στην ενδεχόμενη εμπλοκή του Λουκά Παπαδήμου στην πολιτική αναφέρονται, με σημερινό τους άρθρο, οι Financial Times.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναγκαστεί να διορίσει 5 – 6 τεχνοκράτες σε καίρια υπουργεία για την εφαρμογή του προγράμματος του Μνημονίου.
«Το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας και τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ, αναφέρεται για πιθανή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον κ. Παπανδρέου, που θα έχει τη διετή εντολή να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της «κατακερματισμένης» κυβέρνησης του για το νέο πακέτο μέτρων που υπαγορεύουν Ε.Ε και ΔΝΤ. Αυτό, βέβαια, δεν είναι εύκολο εν μέσω της απειλής μαζικών αποχωρήσεων βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ και πρωτοφανών διαδηλώσεων στους δρόμους της Αθήνας.
Σε αυτό το πλαίσιο, γράφει η εφημερίδα, ζήτησε στο υπουργικό συμβούλιο σαφείς δεσμεύσεις από τους υπουργούς του οι οποίοι αντιτίθενται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κρίσιμες για την διάσωση της οικονομίας. Ακόμη, θα προσπαθήσει να πείσει βουλευτές και στελέχη του κόμματος του ότι αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα χάσει την υποστήριξη των εταίρων και θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία.
Παρόλα αυτά περίπου 30 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απειλούν να παραιτηθούν παρά να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, τονίζει το δημοσίευμα. «Το πολιτικό χάσμα μεγαλώνει στην Ελλάδα αν και την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει μια συμφωνία διάσωσης ύψους σχεδόν 100 δις ευρώ, που θα τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο κορυφής της Ευρώπης», αναφέρουν οι Financial Times.
Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις διακομματικής συναίνεσης, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, τονίζεται στο δημοσίευμα.