Τα νέα φορολογικά μέτρα θα βρεθούν στο επίκεντρο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου που συνέρχεται σήμερα στις 12:00.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αφορολόγητο μειώνεται από τις 12.000 στις 8.000 ευρω, με εξαίρεση τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών που διατηρούν το ίδιο αφορολόγητο. Η μείωση θα εφαρμοστεί άμεσα και από τον επόμενο μήνα θα αλλάξει η παρακράτηση του φόρου.

Επίσης, αναμένεται να καταργηθεί για δύο χρόνια το πόθεν έσχες για αγορά κάθε είδους ακινήτου, μέτρο που περιλαμβάνεται στις προτάσεις της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, αυξάνεται από τον Σεπτέμβριο από 13 σε 23% για τις υπηρεσίες που προσφέρουν εστιατόρια, καφενεία και ζαχαροπλαστεία, ενώ παγώνει η επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά.

Ωστόσο φόρος θα επιβληθεί στο φυσικό αέριο, ενώ αύξηση θα υπάρξει και στα τέλη κυκλοφορίας.

Πρόσθετο φόρο θα πληρώσουν ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 350.000 ευρώ, ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 3.000 κυβικών και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγούνται από το 2012 οι φοροαπαλλαγές σε πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για α’ κατοικία, πληρώνουν ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο για α’ κατοικία και μία σειρά άλλες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν κατά περίπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο.

Αύριο Τρίτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας, όπου οι βουλευτές αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών.

Την Τετάρτη το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμένεται να πάρει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.