«Η προανακριτική στοχεύει στη συγκάλυψη και όχι στην αποκάλυψη της αλήθειας», δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ενώπιον των μελών της επιτροπής, όπως προκύπτει από ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε ο ίδιος στα μέσα ενημέρωσης.

«Πριν καν με ακούσετε, έχετε αποφασίσει. Σας δηλώνω από την αρχή ότι δεν θα παίξω σε ένα θέατρο σκιών που ονειρεύονται κάποιοι στο όνομα της κάθαρσης», συμπλήρωσε και στήριξε τον ισχυρισμό του τονίζοντας ότι δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ουσιώδεις για την υπόθεση μάρτυρες, όπως τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ.

Αποσαφήνισε πάντως ότι η κριτική του για τη λειτουργία της προανακριτικής «αφορά ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά όχι όλους, ενώ δεν αφορά τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένους βουλευτές όπως οι «γαλάζιοι» Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Τζίμας και Α. Ντινόπουλος «που είχαν βγάλει από την αρχή ετυμηγορία» και σε συγκεκριμένες εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ. Σχετικά με τις κατηγορίες που δέχεται περί της προσωπικής του περιουσίας, διέψευσε πως υπάρχει ο,τιδήποτε το μεμπτό και σχολίασε δηκτικά: «Μήπως θα πρέπει να περιμένω να ερευνηθούν όλα τα ακίνητα της Ελλάδας για να καταλήξει το ΣΔΟΕ δια την εις άτοπον απαγωγή ποια μου ανήκουν;»

Κλείνοντας, ο πρώην υπουργός διαβεβαίωσε: «Για αυτό το σε βάρος μου διαρκές έγκλημα κατασυκοφάντησης και στοχοποίησης που εξελίσσεται, με ψεύδη και αναπόδεικτους ισχυρισμούς, θα εξαντλήσω κάθε πολιτική δυνατότητα και κάθε νομικό δικαίωμα για να αποκαλυφθούν οι σκευωροί, να τιμωρηθούν οι συκοφάντες και να αποκαταστήσω στο μέτρο του δυνατού, το όνομα, την τιμή και την υπόληψή μου».