Δεν φοβούμαι αρνητική έκβαση ενός δημοψηφίσματος, έχω εμπιστοσύνη ότι οι πολίτες θα πουν ναι στο μέλλον και το συμφέρον τους ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε νέες δηλώσεις του αναφορικά με την πρόταση για δημοψήφισμα και, απαντώντας σε ερωτήσεις εκτίμησε ότι αν γινόταν δημοψήφισμα το 1981 οι πολίτες θα έλεγαν ναι στην είσοδο στην τότε ΕΟΚ.
«Το ερώτημα δεν είναι, σήμερα, ευρώ ή δραχμή, αλλά αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αλλαγές που απατούνται για να μην κατέβουμε από το ευρωπαϊκό τρένο», ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος.
«Η επιστροφή στη δραχμή, πρόσθεσε, θα ήταν για το λαό μας και τον τόπο μία καταστροφική εξέλιξη. Κανείς στο ΣΕΒ δεν διανοείται καν ένα τέτοιο σενάριο». Πρόσθεσε ακόμη, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις της Επιτρόπου Μ. Δαμανάκη ότι «Από τη θέση και γνώση που έχει, η κ. Δαμανάκη μίλησε πράγματι με αίσθημα ευθύνης και έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου. Τέτοιες δηλώσεις από αρμόδια χείλη πρέπει να μας προβληματίσουν».
Ο κ.Δασκαλόπουλος υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι μία ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης που θα αφαιρέσει από το πολιτικό σκηνικό κάθε άλλοθι πόλωσης και διχασμού και θα επιβάλει τη συναίνεση εθνικής πνοής που έχει ανάγκη ο τόπος. «Αν πηγαίναμε σε εκλογές, θα είχαμε κομματική αντιπαράθεση, με κορώνες και πλειοδοσία υποσχέσεων, που θα επέτειναν τη σύγχυση αντί να ενημερώσουν ουσιαστικά τον λαό για το διακύβευμα της ψήφου του, πρόσθεσε. Ένα δημοψήφισμα θα δώσει την ευκαιρία στις κομματικές δυνάμεις να μιλήσουν καθαρά για τις συνέπειες της ψήφου στον καθένα μας».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε τέλος ότι το δημοψήφισμα δεν είναι εκβιασμός («η αλήθεια στον κόσμο δεν είναι ποτέ εκβιασμός») και ότι το δίλημμα δεν είναι αν πρέπει να υποστούμε νέα σκληρά μέτρα. «Μιλώ, κατέληξε, για την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να αποτραπούν νέοι φόροι και νέα χαράτσια που δεν οδηγούν πουθενά. Και οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τον περιορισμό και την αναμόρφωση του κράτους».