«Η ΕΕ αυτή τη στιγμή έχει ένα δικό της μαχαίρι στο λαιμό. Πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, για το τί πορεία θέλει να διανύσει. Μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει όπως πηγαίνει, το οποίο, όμως, δημιουργεί τεράστιες πιέσεις πάνω στο ευρώ, ή μπορεί να κινηθεί προς μια άλλη κατεύθυνση και να πάρει γενναίες αποφάσεις για το πώς μπορεί να στηρίξει το νόμισμά της. Αυτό είναι το μεγάλο παιχνίδι που γίνεται αυτή τη στιγμή», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real fm.
«Βλέποντας, λοιπόν, ότι οι πολιτικές τους είναι ανεπαρκείς, ότι οι πιέσεις τις οποίες δημιουργούν δεν φέρνουν τα αποτελέσματα που θέλουν – διότι και οι Ευρωπαίοι νόμιζαν ότι σήμερα όλο αυτό το πράγμα θα είχε καταλαγιάσει και δεν έχει καταλαγιάσει – ψάχνουν αυτή τη στιγμή να βρουν λύσεις. Μέσα λοιπόν στη διαδικασία του να βρουν λύσεις, πιέζουν και την Ελλάδα πολύ περισσότερο. Μα δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ότι πρέπει να πιεστούμε και να βγάλουμε εμείς τα αποτελέσματά μας. Ακόμα κι αν ήμασταν απόλυτα άψογοι απέναντι στην ΕΕ, το πρόβλημα της ΕΕ παραμένει – κι αυτό είναι που πρέπει να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή. Θα συνεχίσουμε έτσι με μικρομπαλώματα, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μία υπονόμευση του ευρώ, ή θα κάνουμε γενναίες κινήσεις που θα προλάβουν τις αγορές; Μέσα στην αναποφασιστικότητά τους, βεβαίως κοιτάνε προς την Ελλάδα και πιέζουν: «πουλήστε παραπάνω, δείξτε εσείς από τη δική σας τη μεριά ότι κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τα μάτια στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ. Είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο παρουσιάζει η Ελλάδα ως πρόβλημα».
Ο υπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει δραματική καθυστέρηση στα μέτρα του μνημονίου λέγοντας:
«Εγώ δεν καταλαβαίνω πού είναι η δραματική καθυστέρηση του μνημονίου. Μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορισμένα πράγματα. Επειδή έχουμε κάποια καθυστέρηση στα έσοδα – Είναι τα spreads της Ελλάδας 1.300; Αυτό προσπαθούν να μας πουν; Αυτό δεν έχει καμία λογική. Ας απαντήσουν γιατί είναι τα spreads ακόμα στα 1.300, ας κάνουμε τις πολιτικές που πρέπει να κάνουμε για να απελευθερωθεί αυτή η κατάσταση από εκεί που βρίσκεται σήμερα, να ανασάνει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά κι οι άλλες οικονομίες από τις οποίες σήμερα κινδυνεύει το ευρώ. Μία μεγάλη και γενναία πολιτική της ΕΕ χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Μακάρι να υπήρχε ηγεσία η οποία θα πήγαινε προς αυτή την κατεύθυνση και την ίδια ώρα βεβαίως η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της… Αλλά να δουλεύουμε εμείς με τις ταχύτητες που βάζει η ΕΕ, όταν η ίδια η ΕΕ δουλεύει με άλλες ταχύτητες- αυτό δεν έχει λογική».
Σημείωσε ότι το επενδυτικό κλίμα δεν είναι ευνοϊκό διεθνώς τονίζοντας ότι «Εμείς βγάλαμε σε δημοπρασία το Τάε Κβο Ντο… Κάτω από άλλες συνθήκες μία τέτοια δημοπρασία θα είχε 5-6 ενδιαφέρομενες εταιρείες να το πάρουν, να το αναπτύξουν. Από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία, δεν έχει βρεθεί ένας άνθρωπος ο οποίος να πει «εγώ θέλω να επενδύσω στο Τάε Κβο Ντο». Αυτό θέλουν να μας πουν οι Ευρωπαίοι; Πόσο δηλαδή πιστεύουν ότι πρέπει να τα δώσουμε αυτά κοψοχρονιά για να είμαστε εντάξει; Εμείς το βγάλαμε, είμαστε εντάξει, αλλά αν δεν έρθει κάποιος να το πάρει, είναι συζήτηση χωρίς νόημα… Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το τί κάνει η ελληνική κυβέρνηση, έχει να κάνει με το ποιο είναι το επενδυτικό κλίμα σε όλο τον κόσμο. Βλέπετε να γίνονται μεγάλες επενδύσεις στην Αμερική;».