Το μεσημέρι ξεκινά στις Βρυξέλλες το κρίσιμο Eurogroup με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν στα χέρια τους την έκθεση της τρόικα αφού ο έλεγχος συνεχίζεται έχουν όμως σαφή εικόνα της κατάστασης.

Είναι όλοι πεισμένοι πλέον ότι η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα ξαναβγεί στις αγορές αφού η συνταγή του μνημονίου δεν πέτυχε και τα νούμερα που παίρνουν από την Αθήνα κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα είναι.

Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα στην σημερινή αλλά και στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν μέσα στην εβδομάδα πηγαίνει με ελάχιστα καλά στοιχεία.

Έτσι η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από τα πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους στα μέσα του 2012. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η όποια νέα πρόταση θα συνοδεύεται από νέα μέτρα και μάλιστα άμεσης απόδοσης. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μπορέσει να πείσει ότι αυτή τη φορά τα όποια μέτρα θα εφαρμοστούν και δεν θα αποφασιστούν απλώς και θα κλειδωθούν και πάλι σε κάποιο συρτάρι…

Ας σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Βερολίνο στο δίκτυο ARD προεξήγγειλε ουσιαστικά «επέκταση» του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα στο ενδεχόμενο αδυναμίας χρηματοδότησης από τις αγορές, το όποιο, όμως, «νέο μέτρο» θα πρέπει να συνοδεύεται από «ξεκάθαρους όρους», κάτι που πηγές του Συμβουλίου μεταφράζουν σε νέο μνημόνιο.