«Το ελληνικό δράμα έχει στην πραγματικότητα καταστεί ευρωπαϊκό δράμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός από το Όσλο της Νορβηγίας, συμπληρώνοντας ότι «δοκιμάζεται η πολιτική βούληση και η συνοχή της Ευρώπης».
Σε ομιλία του κατά τη διεθνή διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Τόνισε πάντως ότι οι πιέσεις των αγορών και τα συνεχή δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης προάγουν φόβο.
«Στην Ευρώπη και στον κόσμο υπάρχει μία πολιτική φόβου και μία δυσπιστία στις δυνάμεις της κοινωνίας μας και σε αυτά που μπορεί να κάνει», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «για να πάψει να εξελίσσεται το έλλειμμα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αλλαγή στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, καθώς και στα αποτελέσματα αυτών, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 5% σε ένα χρόνο, η άνοδος των εξαγωγών και τα θετικά σημάδια πορείας του τουρισμού, ενώ για την θέση του σχετικά με τη διαχείριση του χρέους επικαλέστηκε εκτίμηση του ΔΝΤ.
Σε ό.τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα μας αποτελεί κλειδί σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.
Αναφερόμενος στην κρίση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο «πράσινης» ανάπτυξης, τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση χρεών και ελλειμμάτων και υπογράμμισε ότι η πρόκληση συνίσταται στον «εξανθρωπισμό» της παγκοσμιοποίησης.