Έκκληση προς τους πολίτες, ιδιαίτερα προς τους διαδηλωτές να μην απαντήσουν με βία στην ωμή βία της κυβέρνησης, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με σημερινές δηλώσεις του στην Κω, όπου περιοδεύει.

Εκφράζοντας φόβους για γενίκευση της κρίσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να προτάξουν το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία και να δώσουν τις απαντήσεις τους και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Η γενίκευση του κοινωνικού χάους και της τυφλής βίας και ο δημοκρατικός δρόμος, όπως εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του υπερασπίζεται το δημοκρατικό δρόμο και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει δημοκρατική διέξοδο στην κρίση, προσφεύγοντας στη λαϊκή ετυμηγορία.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει αν ισχύει αυτό που είπε προχθές στη συνάντηση με τον κ. Παπούλια, ότι, δηλαδή, οι πολίτες συναινούν στην κυβερνητική πολιτική, προσφεύγοντας στη λαϊκή ετυμηγορία.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εξελίσσεται στην πιο δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μην τολμήσει να επιχειρήσει σχέδια οικονομικού εκφοβισμού σε συνεργασία βεβαίως και με την τρόικα σε ότι αφορά την δόση του δανείου, γιατί όπως είπε, τεχνητά θα καθυστερήσουν για να δημιουργήσουν κρίση πανικού ώστε να αποδεχθεί η κοινωνία μέτρα που θα οδηγήσουν στον ολοκληρωτικό ενταφιασμό εργασιακών δικαιωμάτων.

Όσον αφορά την κυβερνητική θέση για συναίνεση ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο πρωθυπουργός οδήγησε τη χώρα σε ναυάγιο και τώρα καλεί σε συναίνεση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση.