Οι εξελίξεις με την επένδυση αξιοποίησης του Ελληνικού, καθώς και αιτήσεις για ένταξη στο «φαστ τρακ» επενδύσεων στην ενέργεια και τον τουρισμό, ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, συζητήθηκαν στην αποψινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.
Για το Ελληνικό ο κ. Παμπούκης επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ότι το Κατάρ δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του και παρουσίασε τον προγραμματισμό για τα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του σχεδίου αξιοποίησης και τη θέση του σε δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, όπως ανακοινώθηκε, εγκρίθηκαν οι μέχρι τώρα χειρισμοί καθώς και οι περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση του έργου.
Σημαντικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η πρόταση για κατασκευή νέου σταθμού εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στην Αττική, με στόχο η Αθήνα να αναδειχθεί σε κέντρο διεθνούς κρουαζιέρας, με «ζωτικό χώρο» την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη χωροθέτηση της επένδυσης (υπάρχουν ωστόσο προτάσεις για το Φαληρικό όρμο και το Λαύριο). Η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί και από τις τεχνικές – λειτουργικές απαιτήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων, των επιβατών αλλά και τη λειτουργία της πόλης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από αρμόδιες πηγές, το έργο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί με αξιοποίηση των διαδικασιών του «φαστ τρακ» και με τη μέθοδο της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει σε προ – χωροθέτηση και προ – αδειοδότηση της επένδυσης και οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμμετάσχουν με τα απαιτούμενα κεφάλαια. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 6 – 8 μήνες για την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης και την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης.
Στην αποψινή συνεδρίαση οι υπουργοί ενημερώθηκαν εξάλλου για τις αιτήσεις για υπαγωγή στη διαδικασία του «φαστ τρακ» που κατέθεσαν στο Invest In Greece οι εταιρίες:
– Ηλιακό Βέλος Ένα (ανήκει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες) για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 μεγαβάτ (από τα μεγαλύτερα στον κόσμο) στην περιοχή της Κοζάνης, επένδυση που περιλαμβάνει και κατασκευή εργοστασίου κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ. Το ύψος της επένδυσης είναι 220 εκατ. ευρώ.
– Crystal Regal ΑΕ-Μακεδονικό Golf ΑΕ για υλοποίηση σύνθετης τουριστικής επένδυσης στη Χαλκιδική, ύψους 400 εκατ. ευρώ .
Οι αιτήσεις αυτές θα αξιολογηθούν από την Εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, και θα τεθούν στην κρίση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων σε επόμενη συνεδρίασή της.
Στη συνεδρίαση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γ. Διαμαντίδης, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τ. Μπιρμπίλη και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης, καθώς και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τ. Χυτήρης.