Με αυξημένο προβληματισμό και πολλές συζητήσεις για το μέλλον της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα η κυρίαρχη δύναμή του, ο Συνασπισμός, παρακολουθούν το εντεινόμενο κλίμα, διεθνώς και στο εσωτερικό της χώρας, σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά και τις κινήσεις της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι το πολιτικό κλίμα στη χώρα επιβαρύνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει στη δημοσιότητα τη «Μαύρη Βίβλο» της κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται για ένα κείμενο που περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, την κατάσταση της οικονομίας με αριθμούς και επίσης θα περιλαμβάνει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Παράλληλα στελέχη του Συνασπισμού υπογραμμίζουν την ανάγκη για την έγκαιρη προετοιμασία του κόμματος καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφιερώσει χρόνο και στα εσωτερικά του καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την πραγματοποίηση ή όχι συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο ή και αργότερα. Προς το παρόν συζητείται το κείμενο πολιτικού πλαισίου με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για την πραγματοποίηση και υπό ποιές προϋποθέσεις, της συνδιάσκεψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γύρω από την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για την συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου της Αριστεράς. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι προέχουν σημαντικότερα ζητήματα και εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Αλαβάνου δεν αποσκοπεί στην ενότητα της αριστεράς αλλά στην ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων του.
Στο μεταξύ νέα πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους έκανε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης με άρθρο του στην ιστοσελίδα «Ίσκρα». Ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι «η χώρα διανύει την πλέον κρίσιμη και τραγική ιστορική φάση μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα τούτες τις ώρες, εξαιτίας των αδίστακτων επιλογών κυβέρνησης-τρόικας- πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, όχι μόνο βουλιάζει αλλά κυριολεκτικά βυθίζεται στην άβυσσο».
Ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες «ρήξης και σύγκρουσης με τα κυρίαρχα συμφέροντα και τις κυρίαρχες αντιλήψεις που έφεραν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου και τη σπρώχνουν προς τον όλεθρο». Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να αναληφθούν μόνο από την Αριστερά, τονίζει ο κ. Λαφαζάνης και σημειώνει ότι όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους, κοιτάζοντας μπροστά και αφήνοντας πίσω άγονες και στείρες αντιπαραθέσεις.
Η πρόταση του κ. Λαφαζάνη προβλέπει αμφισβήτηση του χρέους «που διαμόρφωσε μια κυρίαρχη πολιτική και οικονομική τάξη, ως χρέος του ελληνικού λαού και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός μεγάλου ενωτικού λαϊκού κινήματος με σύνθημα-αίτημα: «Δεν πουλάμε – Δεν χρωστάμε – Δεν πληρώνουμε».
Ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα μεγάλο πολιτικό ενωτικό λαϊκό κίνημα που «θα θέσει ενώπιον της κοινωνίας το πραγματικό δίλημμα: ή το χρέος ή η επιβίωση της χώρας και του ελληνικού λαού» και προσθέτει ότι αυτό το μεγάλο πολιτικό και ενωτικό λαϊκό κίνημα οφείλει να διεκδικήσει:
– Την ήττα της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου
– Την ήττα συνολικά του κατεστημένου πολιτικού σκηνικού
– Την ανάδειξη μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής προοδευτικής κυβέρνησης με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει επίσης την ανάγκη διαγραφής του χρέους ή τουλάχιστον την επαναδιαπραγμάτευσή του.