Το πλοίο της ελπίδας «Αμάλθεια» με την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας ελλιμενίστηκε στο λιμάνι Ελ Αρίς της Αιγύπτου. Νωρίτερα είχε αλλάξει ρότα μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού ότι δεν επρόκειτο να του επιτραπεί ο πλους προς τη Γάζα.

Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το υπό μολδαβικής σημαία πλοίο, ελλιμενίσθηκε στο Ελ Αρίς, στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου, που βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα νοτίως των συνόρων με τη Γάζα και θα αρχίσει αμέσως η εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Τα ιατροφαρμακευτικά εφόδια και οι επιβάτες θα μεταφερθούν στη Γάζα μέσω του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα, ενώ τα τρόφιμα θα μεταφερθούν μέσω των συνόρων Άουζα», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του αιγυπτιακού λιμανιού, Γκαμάλ Αμπντέλ Μακσούντ.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι ο αιγυπτιακός Ερυθρός Σταυρός θα είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά της βοήθειας στα δύο μεθοριακά περάσματα και ήδη έχει διαθέσει φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι.

Ο διευθυντής της λιβυκής φιλανθρωπικής οργάνωσης, της οποίας είναι πρόεδρος ο γιος του Μοάμαρ Καντάφι, Γιούσεφ Σαουάνι και η οποία έχει ναυλώσει το πλοίο ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να αλλάξει ρότα και να ελλιμενισθεί στην Αίγυπτο για λόγους ασφαλείας.

«Ήταν απαράδεκτο για μας να μπούμε σε μία αντιπαράθεση και να διακινδυνεύσουμε μία αιματοχυσία», δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος. «Οι στόχοι του “Αμάλθεια” έχουν επιτευχθεί χωρίς αιματοχυσία και το αποτέλεσμα είναι κέρδος για τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.