Πολιτική και επικοινωνιακή επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής που θα αρχίσει τον Μάιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο σχεδιάζει ο Συνασπισμός, σύμφωνα με σχετική συζήτηση που έγινε σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Η εκστρατεία αυτή σχεδιάζεται με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο στη συνέχεια, και θα περιλαμβάνει επίσης την έκδοση DVD, διαφημιστικά σποτ και πολιτικές εκδηλώσεις.

Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Υπό το πρίσμα αυτό ο Συνασπισμός με δήλωση της Πολιτικής Γραμματείας τονίζει την ανάγκη «να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του μνημονίου και του Συμφώνου για το Ευρώ, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντικοινωνικά και αντιλαϊκά μέτρα για την επιβολή λιτότητας και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και των υποδομών, με χρονικό ορίζοντα που υπερβαίνει κατά πολύ τη θητεία της και με δραματικές συνέπειες που θα πλήξουν διαχρονικά τους εργαζόμενους, τους νέους, την συνοχή της κοινωνίας μας.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της πολιτικής η Π.Γ. εκτιμά πως το κύριο σήμερα είναι να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, δηλαδή ένα «μέτωπο αντίστασης και αλληλεγγύης που θα επιδιώκει την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της ίδιας της κυβέρνησης και θα προωθεί την ιδέα κυβερνητικής λύσης από ένα συνασπισμό δυνάμεων που με βάση ένα κοινό αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική ελπίδα για το λαό της χώρας μας».

Σε πολιτικό επίπεδο σε ένα τέτοιο μέτωπο, σύμφωνα με την ΠΓ του ΣΥΝ, μπορούν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της Αριστεράς – κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής – οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας, ομάδες και πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή και τις διεργασίες που γίνονται στην αριστερά στην Πορτογαλία, ο ΣΥΝ προτείνει και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη «το δρόμο της κοινής δράσης, του διαλόγου και της διερεύνησης των δυνατοτήτων πολιτικών συνεργασιών. Οι κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον των εργαζομένων απαιτούν κοινή αριστερή απάντηση.

Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να απαντήσουν θετικά και παρά τις υπαρκτές διαφορές, να βρουν λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος», καταλήγει στην δήλωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.