Η χθεσινή πανδικαστική συγκέντρωση στην Ευελπίδων φανέρωσε τη γενική δυσαρέσκεια που επικρατεί στο δικαστικό σώμα προς την κυβέρνηση. Η συμμετοχή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και πλήθους δικαστών από όλους τους κλάδους έδειξε τη καθολική αποδοκιμασία των κυβερνητικών αποφάσεων από τα ανώτατα δικαστικά κλιμάκια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου μίλησε για «προσπάθεια υπαλληλοποίησης» των δικαστών. Σημειώνεται ότι το ζήτημα της απογραφής λύθηκε με την αναγραφή των δικαστικών ως «δικαστικούς λειτουργούς» αλλά το ασφαλιστικό παραμένει ένα αγκάθι.

Οι δικαστές χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ. Απειλούν ότι θα προχωρήσουν και σε ομαδικές παραιτήσεις, προμηνύοντας μια άνευ προηγουμένου κρίση. Παράπονα εκφράστηκαν και προς τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών για τη μη διαβούλευση μαζί τους, πριν αποφασιστεί η υπαγωγή.

Η δυσαρέσκεια τους αφορά στις υψηλές περικοπές των αποδοχών τους και τις ρυθμίσεις όσον αφορά στην ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση τους. Καταγγέλλουν τη κυβέρνηση ότι μείωσε τις δικές τους αποδοχές κατά 28% ενώ για τους υπόλοιπους κατά 20%.

Τέλος ανακοινώθηκε ότι δεν θα ανοίξουν τα δικαστήρια στις 16 Σεπτεμβρίου. Προαναγγέλθηκε τρίωρη στάση εργασίας σε όλα τα δικαστήρια και κατάληψη στο ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο Αθηνών στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.