Με αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια στην αγορά, τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και τις ευθύνες, σηματοδοτήθηκε η πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού, το οποίο και καταψηφίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Εισηγούμενος το νομοσχέδιο εκ μέρους της πλειοψηφίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαγεωργίου είπε ότι ανταποκρίνεται στις συνθήκες και στις απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί και στην αγορά και στο επίπεδο του ανταγωνισμού στη χώρα μας και αναφέρθηκε στους πέντε άξονές του που αφορούν:
– στην θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ως ανεξάρτητη αρχή
– στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας με την καθιέρωση στρατηγικών στόχων, καθώς και με τη δυνατότητα που δίνεται να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις, όχι όμως αυθαίρετα, αλλά με βάση την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, του δημοσίου συμφέροντος, μα πάνω απ΄ όλα με κανόνες και κριτήρια επιλογής αυτών των υποθέσεων για να πάνε κατά προτεραιότητα.
– στην παροχή της δυνατότητας στην Επιτροπή για επέμβαση σε τομείς της οικονομίας για την άρση ρυθμιστικών κανόνων και πλαισίων που στρεβλώνουν την αγορά.
– στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των προβλεπόμενων κυρώσεων με την αύξηση και θέσπιση νέων, και
– στην εναρμόνιση των διατάξεων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας της Επιτροπής καθώς καταργείται η διάταξη που προβλέπει τη γνωστοποίηση των λεγόμενων «μικρών» συγκεντρώσεων, για λόγους χαρτογράφησης της αγοράς και η υποχρέωση γνωστοποίησης συμπράξεων σε πλήρη εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο εισηγητής της ΝΔ, πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανέλυσε τους βασικούς λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το νομοσχέδιο τονίζοντας ιδιαίτερα ότι εισάγει τροποποιήσεις που όταν δεν εξυπηρετούν την προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και πλήττουν την αποτελεσματικότητά της. Ανάμεσα στα άλλα, αλλάζει άστοχα η συγκρότηση της Επιτροπής, περιορίζεται η ταχύτητα λήψης αποφάσεων και αυξάνονται οι προθεσμίες για την λήψη τους με αποτέλεσμα να αργεί η εκκαθάριση των υποθέσεων ενώπιόν της.
Ακόμη ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η κυβέρνηση οικειοποιείται την κωδικοποίηση σαν να είναι δικό της έργο το ισχύον δίκαιο κι επιτίθεται στην ΝΔ για τον νόμο του 2009 ο οποίος επιτάχυνε την λειτουργία της Επιτροπής και ενίσχυσε την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητά της. Τέλος επισήμανε ότι η ΝΔ καταψηφίζει γιατί το σπίλωσε ανεξίτηλα η διαδικασία που οδήγησε μέχρι την ψήφισή του καθώς: παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες ένα νομοθέτημα που ακύρωνε ουσιαστικά την λειτουργία της Επιτροπής και την υποκαθιστούσε από τον υπουργό και από την άλλη προέβλεπε ότι τα καρτέλ δεν πληρώνουν πρόστιμα πρωτοδίκως και ουσιαστικά είναι σε αναστολή. «Αναπόφευκτα αυτές οι προβλέψεις προκάλεσαν την παρέμβαση της Κομισιόν και τελικά αποσύρθηκαν, αλλά είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης» κατέληξε.
Εκ μέρους του ΚΚΕ η Βέρα Νικολαϊδου τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι ουτοπικό και μπορούμε να το δούμε απομονωμένο από την συνολική πολιτική. «Ενισχύει την συγκέντρωση των μεγάλων ομίλων, ενώ η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιλέγεται από τον υπουργό», ανέφερε.
Από τον ΛΑΟΣ, ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος είπε ότι με το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός ενώ ο Αστ. Ροντούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό αφού εδώ και ένα χρόνο το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση των καρτέλ και την ακρίβεια «αγνοείται» και σήμερα ήρθε ένα νομοθέτημα τεχνοκρατικό που δεν επιδεικνύει την πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης να τα βάλει με τα καρτέλ.
Η Λίτσα Αμμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου δεν προωθεί τις αλλαγές που βελτιώνουν την λειτουργία του συστήματος και καταπολεμούν τις στρεβλώσεις στην αγορά, ενώ δεν συνιστά πλαίσιο επεξεργασμένο και ευρύ που να διασφαλίζει τον καταναλωτή και την μικρή επιχείρηση που υποφέρει από τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων.
Αντιπαράθεση για την ακρίβεια
Κατά την συζήτηση σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοϊδη, του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια και των βουλευτών των κομμάτων, ιδίως των κ. Κ. Χατζηδάκη, Κ. Μουσουρούλη, Γ. Βλάχου (ΝΔ) όταν οι δεύτεροι είπαν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα μέτρα που υιοθέτησε οδήγησε σε μεγάλη αύξηση στις τιμές πολλών προϊόντων, έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στις τιμές των καυσίμων και οδήγησε σε σημαντική μείωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών.
Απαντώντας ο Μ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι τα 41 μέτρα για την ακρίβεια που είχε ανακοινώσει η Νέα Δημοκρατία ήταν η απόλυτη ικανοποίηση των κερδοσκόπων στην αγορά και ο απόλυτος εξευτελισμός της έννοιας του καταναλωτή ενώ κάθε μέρα υπήρχε πρωτοσέλιδο για ακρίβεια την οποία πλήρωνε ο λαός, μέσα από την πολιτική ασυδοσίας των ολιγοπωλίων που ασκούσε η ΝΔ. Ανέφερε επίσης ότι θα καταθέσει στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται – όπως είπε – ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ν. Ευρώπη και η έκτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη που μειώνει τις τιμές. «Προστατεύουμε το λαϊκό εισόδημα και μειώνουμε τις τιμές και θα τις μειώσουμε περαιτέρω, θα το δείτε τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα τροφοδοτούσατε εσείς με ανυπόστατες αναλύσεις και συνεντεύξεις Τύπου διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» αντέτεινε από την ΝΔ ο Κ. Μουσουρούλης ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό σημείωσε ότι ο ίδιος προ ημερών ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια. «Δυστυχώς συνεχίζετε την τακτική που είχατε και τότε και σας είχα μιλήσει για χυδαίο κερδοσκοπικό παιχνίδι και παροιμιώδη ανεπάρκεια στον έλεγχο της αγοράς» είπε και ζήτησε από τον υπουργό να δώσει ποσοτικά στοιχεία ελέγχων στην αγορά καυσίμων που έγιναν την τελευταία χρονιά για να αποδειχθεί – όπως είπε – ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν ανέβει τόσο πολύ που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αιτιολογηθούν, ενώ ακυρώθηκαν οι μηχανισμοί και στα δύο υπουργεία.