Κοινό τόπο τόσο για την αντιμετώπιση του κινδύνου αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης- που εντείνεται με την κατάσταση στην Πορτογαλία- όσο και την εν εξελίξει επιχείρηση στη Λιβύη αναζητούν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες της διήμερης συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι.

Έπειτα από τα σχέδια διάσωσης που αποφασίστηκαν τον περασμένο χρόνο για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής υποστήριξης στην Πορτογαλία και νέας αναταραχής στην ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης στη Λισαβόνα, σε συνδυασμό με τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Έπειτα από την απόρριψη από την πορτογαλική βουλή του νέου προγράμματος λιτότητας, το οποίο θα επέτρεπε στη χώρα να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να αποφύγει προσφυγή σε εξωτερική οικονομική υποστήριξη, ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες υπέβαλε χθες την παραίτησή του.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται πλέον για το ενδεχόμενο αποδέσμευσης αργά ή γρήγορα δανειακών πόρων για την Πορτογαλία, ενώ τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας αυξάνονται στις αγορές.

Η πορτογαλική κρίση κινδυνεύει να θέσει σε δεύτερο πλάνο την πραγματική πρόοδο που έχει παράλληλα πραγματοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κρίσεων των μελών της ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να επιτύχουν την έγκριση ενός συνόλου μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής στήριξης, ο οποίος θα απαιτήσει τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης, την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την εναρμόνιση της μισθολογικής πολιτικής.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επιχειρήσουν επίσης να καταλήξουν σε ένα μίνιμουμ συναίνεσης ως προς τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, μετά τις διαφωνίες ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι, από την μία πλευρά, και το Βερολίνο από την άλλη. Οι διαφωνίες μεταξύ των συμμαχικών χωρών και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εμποδίζουν μέχρι στιγμής τη διαμόρφωση κοινής προσέγγισης ως προς την ανάληψη της διοίκησης των επιχειρήσεων.

Αποδυναμωμένη εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους της, η Ε.Ε. ετοιμάζεται να διαδραματίσει έναν ανθρωπιστικό ρόλο, σε δεύτερο στάδιο στη Λιβύη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη διασφάλιση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων με στρατιωτικά μέσα.