Τα απόρρητα αμερικανικά τηλεγραφήματα που αποκάλυψαν τα Wikileaks τελικά λένε πολλά για την Ελλάδα από σημαντικές εκτιμήσεις μέχρι πολιτικά κουτσομπολιά. Η αμερικανική πρεσβεία εμφανίζεται να καταγράφει τα πάντα. Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία της συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κ. Πωλίνας Λάμψα, με δύο πολιτικούς συμβούλους της αμερικανικής πρεσβείας στις 3 Δεκεμβρίου του 2009 που δημοσιεύει η Καθημερινή.
Περιέχεται σε τηλεγράφημα που φέρει την υπογραφή του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στάλθηκε στις 20 Δεκεμβρίου και αναφέρει ότι η κ. Λάμψα είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για διεθνείς σχέσεις και «άτυπη σύμβουλος του πρωθυπουργού Παπανδρέου. Επιμελείται», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «τα διεθνή ταξίδια του και τη δραστηριότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς…
Είναι επικεφαλής ενός μικρού ανεξάρτητου γραφείου, το οποίο μεγαλώνει και το οποίο είναι ξεχωριστό από το ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εξωτερικών. Στο τηλεφράφημα η κ.Λάμψα εμφανίζεται να διατυπώνει την εκτίμηση ότι το γραφείο ελληνοτουρκικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών δεν γνωρίζει απαραίτητα τι συμβαίνει στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τους Τούρκους.
Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει ακόμη πως η κ. Λάμψα εξέφρασε την ανησυχία της ότι «μετά την εκλογή του Σαμαρά στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη κριτική και περιορισμούς στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αγκυρα. Ο Σαμαράς, που είναι ο πιο συντηρητικός υποψήφιος για την ηγεσία της Ν.Δ., αναμένεται να προσπαθήσει να προσελκύσει ψήφους από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ. Κάτι τέτοιο θα σπρώξει τη Νέα Δημοκρατία προς τα δεξιά».
Ο Αμερικανός πρέσβης καταγράφει, επίσης, «τον προβληματισμό της κ. Λάμψα για την επιλογή του Σαμαρά να ορίσει εκπρόσωπο της Ν.Δ. τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, διότι, όπως είπε, είναι γνωστός για την εθνικιστική ρητορική του και μπορεί να προσπαθήσει να την εισαγάγει στην πολιτική συζήτηση».