Την ανάγκη η Ευρώπη να δώσει μια συνολική, ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση ώστε να πείσει τους πολίτες ότι οι βασικές αξίες και αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ένωση παραμένουν επίκαιρες και έχουν μέλλον τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Ο κ. Παπούλιας τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης ισορροπίας μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πολιτικών στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης για την προστασία της «κοινωνικής» Ευρώπης, ενώ έκανε λόγο για «δραματική καθυστέρηση» της Ευρώπης στην έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο «θα ανέκοπτε τη δυναμική των κέντρων εκείνων που επιδιώκουν να βυθίσουν εθνικές οικονομίες για να κερδίσουν από το τζογάρισμα στην χρεοκοπία».
Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο, από την ολιγωρία της Ευρώπης να διακυβευτεί, όχι μόνο η ευημερία των λαών, αλλά και το ίδιο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ωστόσο κατηγορηματικός λέγοντας ότι «δεν πρέπει να μεταθέτουμε σε άλλους, τρίτους, τις αυταπόδεικτες ευθύνες που έχουν οι δικές μας κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών», μέλος των οποίων, όπως είπε, υπήρξε και ο ίδιος και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμώνται οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, διότι «αυτές ευθύνονται κυρίως για την διεύρυνση της κρίσης και συνιστούν εμπόδιο για την ανάκαμψη».
Αναφερόμενος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αναγκαίο «να αντλήσουμε διδάγματα και να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες που αναλογούν, γιατί είναι προφανές ότι η σωτηρία της χώρας -που την οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές- εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις και επιχειρήματα την συνδρομή των εταίρων».
Κάλεσε δε για μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της παιδείας και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για επείγουσα αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. «Οι επιχειρηματίες οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας, αφού σήμερα οι εξαγωγές χωρίς τις επιδοτήσεις αποδεικνύονται δύσκολες. Από την άλλη πλευρά και το κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους επιχειρηματίες εκείνους οι οποίοι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν, βρίσκουν απέναντί τους ένα κράτος δύσκαμπτο, μίζερο και αντιπαραγωγικό».
Για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αυτή διέπεται από τις αρχές του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της ικανότητας αποφασιστικής και αποτελεσματικής προάσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων και της δράσης στο προνομιακό περιβάλλον της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Με αυτές τις αρχές η Ελλάδα μπορεί να χαράξει, τόνισε ο κ. Παπούλιας, την πολιτική σε ό,τι αφορά τόσο τα Βαλκάνια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Μεσόγειο και την Τουρκία όσο και τις αναδυόμενες Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ιράν και Ρωσία, αλλά και «την αφύπνιση και εξέγερση των αραβικών λαών που διεκδικούν ελευθερία και δημοκρατία», την μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Παπούλιας εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα ξαναβρούν γρήγορα τον βηματισμό τους. «Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω στις αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις του λαού. Δεν λησμονώ, επίσης, ότι το μεταπολεμικό εγχείρημα της ενοποίησης συνάντησε πολλές δυσκολίες. Πάντοτε όμως, οι ευρωπαίοι πολίτες έβρισκαν τρόπους για να τις ξεπεράσουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ίδιο θα συμβεί και σήμερα», επισήμανε.