Στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, αρκετά από τα οποία είναι κοινά ή έχουν επιπτώσεις και στην ελληνική πλευρά και τα οποία έχει θέσει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στο ευρωκοινοβούλιο , δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν Δήμαρχοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και Πράσινοι ακτιβιστές στη Νότια Βουλγαρία.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, που εκτός από αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι και ο μοναδικός εκλεγμένος Πράσινος στα Βαλκάνια, πραγματοποίησε στα Βαλκάνια περιοδεία που διοργανώθηκε από το Βουλγαρικό Κέντρο για την Πράσινη Οικονομία.

Μια από τις τοποθεσίες που επισκέφτηκε ήταν το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στα Βαλκάνια με την ονομασία Asarel Medet που κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το ρύπανε δύο φορές τον ποταμό Luda Yana, που είναι παραπόταμος του Έβρου.

Ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε την έναρξη ενός ανοικτού δημόσιου διαλόγου των ορυχείων με την αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της περιοχής σχετικά με τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή της ρύπανσης αλλά και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και εξασφάλισε τη δέσμευση του διευθυντή των ορυχείων.

Ο Μ. Τρεμόπουλος επισκέφτηκε επίσης την Φιλιππούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέματα τη ρύπανση των ποταμών από ορυχεία και άλλες βιομηχανίες στη Βουλγαρία, την προστασία της οροσειράς της Ροδόπης μέσω της δημιουργίας διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Πάρκου και την ανάδειξη των δυνατοτήτων ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας στους τομείς της ανακαίνισης των κτιρίων, τη βιολογική γεωργία, την απορρύπανσης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για τη γειτονική χώρα, όπου οι Πράσινοι δεν έχουν εκλέξει δικό τους ευρωβουλευτή, ο Μ. Τρεμόπουλος έχει καταθέσει πλήθος ερωτήσεων για θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας, επιπτώσεων από ορυχεία χαλκού και χρυσού και θέματα ενεργειακής πολιτικής – πυρηνικά εργοστάσια, αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.