Την πιο κρίσιµη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ως Πρωθυπουργού, πραγµατοποιεί από σήµερα ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς οι πληροφορίες τον φέρουν αποφασισµένο να συζητήσει µε την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ µια «τελική λύση» στο ελληνικό πρόβληµα.
Στη συνάντηση η οποία θα γίνει αύριο το απόγευµα στην καγκελαρία, υπό την σκιά της χθεσινής συντριβής των Χριστιανοδηµοκρατών στις τοπικές εκλογές του Αµβούργου, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει -σύµφωνα µε έγκυρες πηγές όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα- από την κ. Μέρκελ να αποσυνδεθεί η λύση στο ελληνικό πρόβληµα από το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί µε επίµονη η κ. Μέρκελ µε τη στήριξη του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Το αίτηµα -σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πηγές- θα συνοδευτεί από επίκληση των στοιχείων της ελληνικής προσπάθειας, από τα οποία αποδεικνύεται ότι η χώρα έχει επιτύχει για το 2010 τους όρους που της επιβλήθηκαν από την τρόικα και προχωρεί µε γοργά βήµατα στην υλοποίηση και των λοιπών δεσµεύσεων που έχει αναλάβει. Ο κ. Παπανδρέου θα τονίσει ότι πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις το Πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής που άρχισε να εφαρµόζει πέρυσι τον Μάιο.
Οπως ανέφεραν στην εφημερίδα τα Νέα κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να αφαιρέσει από το οπλοστάσιο της κ. Μέρκελ την Ελλάδα, φοβούµενος ότι στο κρίσιµο ραντεβού της 24ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας και ο µόνιµος µηχανισµός στήριξης, η χώρα µας µπορεί να βρεθεί στις συµπληγάδες της αντιπαράθεσης µεταξύ του γερµανογαλλικού άξονα και των λοιπών εταίρων. Το ενδεχόµενο αυτό -σύµφωνα µε τις πηγές που προαναφέρθηκαν- αποτέλεσε αντικείµενο ευρείας συζήτησης κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που έγινε στις αρχές της εβδοµάδας υπό τον Πρωθυπουργό.
Όπως γίνεται τώρα γνωστό, εκφράστηκαν ζωηρές ανησυχίες για το πιθανό ενδεχόµενο η καγκελάριος να συµφωνήσει για την παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συγκατανεύσουν στην καθιέρωση του Συµφώνου Ανταγωνιστικότητας, το οποίο ως γνωστόν περιλαµβάνει πλην των άλλων πάγωµα µισθών, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αναθεώρηση του Συντάγµατος για πρόβλεψη του ελλείµµατος κάτω από το 3% κ.λπ.
Μετά τη Γερµανία ο πρωθυπουργός θα µεταβεί την Τετάρτη στο Ελσίνκι, δεδοµένου ότι και η Φινλανδία εµφανίζεται το ίδιο αρνητική σχετικά µε το ελληνικό αίτηµα για την επιµήκυνση, απαιτώντας νέες θυσίες. Βαρόµετρο για τις προοπτικές εξεύρεσης µιας ουσιαστικής «συνολικής λύσης» στο πρόβληµα χρέους της ευρωζώνης θεωρούν οι Βρυξέλλες τη συνάντηση και τα αποτελέσµατα που θα έχει.
Όπως εξηγούσαν παράγοντες της Κοµισιόν, ο κ. Παπανδρέου έχει τα περισσότερα από όλους επιχειρήµατα για να πείσει την καγκελάριο να υποχωρήσει στο ζήτηµα της ενίσχυσης και ευελιξίας του προσωρινού µηχανισµού στήριξης, του EFSF. Κατ’ αρχάς, είναι από τους ηγέτες που δεν αντιδρούν στο προτεινόµενο από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας αφού -κατά παραδοχή του Βερολίνου- είναι από τις χώρες που εφαρµόζουν αυστηρό πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής και λιτότητας.
Από την άλλη, όµως, αν η κ. Μέρκελ εµµείνει στην άρνησή της για ουσιαστική ενίσχυση του EFSF, η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα υποστούν τις σοβαρότερες συνέπειες.