Σε παρεξήγηση και κακό επικοινωνιακό χειρισμό, απέδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος το ζήτημα που ανέκυψε και τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη διεξαγωγή της άσκησης «Καλλίμαχος» που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου στο Κιλκίς και περιλάμβανε μεταξύ άλλων και «καταστολή πλήθους».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα, ότι δημιουργούνται ανησυχίες από την εμπλοκή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, χωρίς να εξυπηρετούνται σαφείς αμυντικές ανάγκες, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι συνιστά προσβολή προς τις Ενοπλες Δυνάμεις οποιαδήποτε αναφορά σε πιθανότητα εσωτερικής παρέμβασης, κάτι που είναι έξω από τις επιταγές του δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε όσα είχε πει επί του θέματος ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Μπεγλίτης, ότι δηλαδή δεν είχε ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.
«Αν είχα ερωτηθεί, θα είχα δώσει οδηγίες για διαφορετική επικοινωνιακή αντιμετώπιση, για να μην προκληθούν οι παρεξηγήσεις που προέκυψαν εκ του μηδενός», απάντησε ο υπουργός, ο οποίος απέδωσε πάντως και «προπαρασκευαστικές σκοπιμότητες για τη δημιουργία πολιτικού θέματος από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που είχαν προσκληθεί».
Σημείωσε ότι ενώπιον παρόμοιων καταστάσεων ανάγκης διαχωρισμού αντιμαχόμενων ομάδων, βρέθηκε στρατιωτικό κλιμάκιο στο Κόσοβο.
Ο ερωτών βουλευτής επέμεινε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι υιοθετείται το πρότυπο μετατροπής των ευρωπαϊκών δυνάμεων από αμυντικές σε επεμβατικές και μάλιστα ότι η ηγεσία «δεν είχε γνώση, ευθύνη και πολιτικό έλεγχο της άσκησης αυτής που εντάσσεται σε υπερεθνικούς σχεδιασμούς που εκφεύγουν της δυνατότητας δημοκρατικού ελέγχου».
Ο κ. Βενιζέλος ανταπάντησε ότι η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μετέχει σε αποστολές που αποφασίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και γιατί μας ενδιαφέρουν για λόγους γειτνίασης ή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και τη διαπραγματευτική μας θέση.