«Τόσο στη πολιτική όσο και στη στρατιωτική προστασία πρέπει να αναπτύξουμε μια πολύ ισχυρή και ενωμένη, ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε περίπτωση αλλαγής της γεωπολιτικής κατάστασης, τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμα για να μπορέσουν να αναπληρώσουν οποιοδήποτε κενό. Αυτό είναι απαιτητικό καθήκον που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Γιατί μια αδύναμη Ευρώπη κινδυνεύει οικονομικά, αλλά κινδυνεύει και σε θέματα ασφάλειας, για αυτό ακριβώς πρέπει να είναι ισχυρή. Και είμαστε ισχυροί μέσω της οικονομίας αλλά και μέσω της ικανότητας της Ευρώπης να απαντήσει στιβαρά αν δεχτεί επίθεση».
Αυτό υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας, Sauli Niist, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία είχε κληθεί να παρουσιάσει την έκθεση την οποία συνέταξε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, σχετικά «με την αξιολόγηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της σε ένα ασταθές γεωπολιτικό τοπίο».
Από την πλευρά τους, όλα τα μέλη της επιτροπής που πήραν το λόγο αλλά και ο υφυπουργός ‘Αμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συμφώνησαν για την ανάγκη δημιουργίας μίας ισχυρής, ενιαίας αμυντικής ευρωπαϊκής ασπίδας, ωστόσο επεσήμαναν ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι των κρατών μελών της, όπως γίνεται εδώ και 50 χρόνια με την παράνομη τουρκική εισβολή στη Κύπρο, αλλά και την επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
«Είναι αυταπόδεικτο ότι η ειρήνη και η ασφάλεια είναι τα θεμέλια των πάντων. Τα θεωρούσαμε αυτά δεδομένα, αλλά πραγματικά είχαμε μία επώδυνη αφύπνιση μετά τα όσα γίνανε και με τις προκλήσεις που όλο είναι και χειρότερες», ανέφερε αρχικά ο πρώην Πρόεδρος της Φιλανδίας φέρνοντας παράδειγμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
« Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να αλλάξουμε και εμείς, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ειρήνη, ως θεμέλιο των πάντων. Ειδικά τώρα που βλέπουμε ότι η γεωπολιτική κατάσταση είναι πολύ κτητική. Εμείς μιλάμε για οριζόντια συνεργασία στην ΕΕ χωρίς στεγανά. Γι αυτό πρέπει να ανοίξουμε καινούργια βίβλο με συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα ασφάλειας», τόνισε.
Όπως είπε, ο Sauli Niist , «πολύ σημαντικό στοιχείο που μας αφορά, είναι η ενιαία ασφάλεια και αυτό σημαίνει ότι αν η ακεραιότητα ενός μέλους της ΕΕ απειλείται απειλείται ολόκληρη η ακεραιότητα της ΕΕ».
«Όταν συζητούμε στο ΝΑΤΟ, λέμε συνήθως ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή της επικράτειας του. Όταν όμως καθόμαστε στο τραπέζι της ΕΕ, λέμε ότι θα προστατεύσουμε και θα παράσχουμε ασφάλεια σε κάθε σπιθαμή εδάφους της; Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το πούμε οπωσδήποτε, αλλά και να το νιώσουμε», σημείωσε.
Στη συνέχεια μίλησε για «τις δυνατότητες ανοιχτού χώρου που χρησιμοποιούνται, με λανθασμένο τρόπο και από κακόβουλα μυαλά».
«Πρέπει να σταματάμε τις λανθασμένες χρήσεις τους και να μην επιτρέψουμε σε αυτόν τον ανοιχτό ελεύθερο χώρο να χρησιμοποιηθεί για κακούς σκοπούς.
Πρέπει να σκεφτούμε ότι η κοινή ασφάλεια από την μία, και από την άλλη πλευρά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι δυο διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να εξισορροπηθούν. Πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον θα έχουμε περιπτώσεις, όπου κάποιοι κακόβουλοι θα προσπαθήσουν να φέρουν τις κυβερνήσεις σε μία θέση, ώστε να υποχρεωθούν να περιορίσουν, ίσως να επιβάλουν, περιορισμούς στους δικούς τους πολίτες» σημείωσε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην στρατιωτική πλευρά της ασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ακούσαμε τον Πούτιν να λέει ότι οι δυτικοί είναι αδύναμοι. Γιατί το θεωρεί αυτό; Δεν είναι καθόλου καλό να έχεις έναν επιθετικό γείτονα αυταρχικό που να θεωρεί ότι είμαστε αδύναμοι. ‘Αρα θα πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί, πιο ισχυροί στην Ευρώπη. Μπορεί να μας λείπουν τα στρατεύματα και οι εξοπλισμοί, και να έχουμε βασίσει την στρατιωτική μας ασφάλεια στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα στην Αμερική στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό.
Υπάρχει θεωρώ μια σύγχυση, από τις συζητήσεις που γίνονται, για το τι θα συμβεί στο μέλλον λόγω της Ουκρανίας. Είναι αρκετά προφανές, ότι σωστά η Αμερική απαιτεί όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του ΝΑΤΟ να τηρούν τις συμφωνίες. Όμως μια συμφωνία για τις δαπάνες του 2% – ίσως αυτό θα μπορούσε να ανέβει στο 3%, στο 3,5% – είναι για εμάς ένα απαιτητικό καθήκον. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως ό,τι είδους ειρήνη και αν επιτευχθεί στην Ουκρανία, οι εντάσεις στην Ευρώπη θα συνεχιστούν, θα παραμείνουν επί μακρόν.
Και αν επιστρέψω στις γεωπολιτικές μεταβολές, έχω τις δικές μου μνήμες: Πριν από κάποια χρόνια, που συνάντησα και τους τρεις προέδρους, Πούτιν, Τραμπ και Τζινπίνγκ (πρόεδρο της Κίνας) αλλά και αργότερα, άρχισα να θεωρώ ότι υπάρχουν 8 δισ. άνθρωποι στη γη, αλλά τελικά το μέλλον μας είναι στα χέρια τριών ανθρώπων. Δηλαδή η ζωή μας εξαρτάται από τρεις ανθρώπους».
«Τώρα φαίνεται να επιστρέφουμε σε αυτή την κατάσταση. Και η μόνη απάντηση εκ μέρους μας, μπορεί να είναι ότι η ΕΕ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε δυνατότεροι. Γιατί αν είμαστε δυνατοί, ακούγεται η φωνή μας. Και για να είμαστε δυνατοί, πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως το νόημα και την ουσία της ενιαίας ασφάλειας και να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον και να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε την ευρωπαϊκή φωνή. ‘Αρα το κεντρικό μου μήνυμα είναι ότι τόσο στη πολιτική όσο και στη στρατιωτική προστασία πρέπει να αναπτύξουμε μια πολύ ισχυρή και ενωμένη, ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα τα προβλήματα και σε αυτή τη σύγχυση που αντιμετωπίζουμε σήμερα», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας.
Στο σημείο αυτό, έκανε σύντομη παρέμβαση ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εστιάζοντας «στα μηνύματα των ολοκληρωμένων προτάσεων, όπως τις χαρακτήρισε, του πρώην Φιλανδού προέδρου τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση των κινδύνων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα».
«Χαίρομαι που ακούω την αναφορά του για έναν επιθετικό αυταρχικό γείτονα. Γιατί εμείς στην Ελλάδα, το αντιμετωπίζουμε χρόνια αυτό. Και επειδή είπατε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αναφερθήκατε και στο ΝΑΤΟ, έχουμε τα παράπονα μας οι έλληνες πολιτικοί και οι Έλληνες. Διότι το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, σε περιπτώσεις επιθετικότητας που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο με τον εξ ανατολών γείτονά μας, δεν κατέστη ικανό για να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν με ειρηνική λύση τα προβλήματα, όχι βεβαίως μόνο οι πόλεμοι. Εμείς υποστηρίζουμε ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, στα οποία ο γείτονας μας γίνεται ολοένα και πιο επιθετικός», επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.
«Η νέα γεωπολιτική και γεωστρατηγική πραγματικότητα, είναι πράγματι γεμάτη προκλήσεις και σημαντικές εξελίξεις», σχολίασε ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Γιάννης Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε:
« Στον παρόντα χρόνο εστιάζονται κυρίως στην συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην εξακολουθούμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, την κλιματική κρίση και την ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά και αυτοτέλεια της ΕΕ, στις πολιτικές εξελίξεις σε παραδοσιακούς και στρατηγικούς συμμάχους της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ηθική και νομική υποχρέωση αλληλεγγύης και βοήθειας, σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ. Η Ελλάδα ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής, τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, και ως χώρα που αντιμετωπίζει μοναδικές και άμεσες προκλήσεις στους κρίσιμους χώρους της ασφάλειας και άμυνας, έχει προ πολλού κατανοήσει τη σημασία των επενδύσεων στον αμυντικό τομέα.
Η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να παραμείνει η Ευρώπη πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης προς όφελος των λαών της και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστερήσεων».
Για τις άμεσες προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η ΕΕ, μίλησε ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συνδέοντας τις παράλληλα και με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, απέναντι στη χώρα μας και την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.
«Ως μέλος πρώτης γραμμής της ΕΕ και ως μοναδικό μέλος που αντιμετωπίζει μοναδικές και άμεσες προκλήσεις ασφαλείας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει από καιρό κατανοήσει την κρίσιμη σημασία της ενίσχυσης των μηχανισμών ασφαλείας και άμυνας της ΕΕ. ‘Αλλωστε για τη χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής θέσης μας σε μια περιοχή τεράστιου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, αποτελεί διαχρονικό διακύβευμα η ασφάλεια της. Όπως επίσης διαχρονικό αίτημα αποτέλεσε και αποτελεί η ενιαία αμυντική πολιτική.
Κανένα κράτος μέλος δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργούν ανασφάλεια. Μόνο όταν το κανονιστικό κεκτημένο της ΕΕ γίνεται επιχειρησιακά λειτουργικό, επανέρχεται η αληθινή ολοκλήρωση της ΕΕ, η οποία περνά μέσα από την αμυντική της ολοκλήρωση. Αυτό απαιτεί αναβάθμιση των αμυντικών, βιομηχανικών δυνατοτήτων της ΕΕ, χρηματοδότηση και αύξηση των κοινών επενδύσεων στην ‘Αμυνα, την δημιουργία νέων μηχανισμών και διαδικασιών για την αποτελεσματική υλοποίηση τους. Πρωτίστως όμως απαιτεί μια συνειδητή παραδοχή και αποδοχή ότι ασφαλής Ευρώπη σημαίνει ασφαλή πατρίδα για κάθε ευρωπαίο πολίτη», υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε:
«Όταν ένα κράτος μέλος αποτελεί θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, σημαίνει ότι ολόκληρη ΕΕ βρίσκεται σε κατάσταση νόμιμης άμυνας.
Το ίδιο ισχύει και όταν υπάρχει μία ξεκάθαρη απειλή ένοπλης επίθεσης, ακόμα και πολέμου, πόσο δε μάλλον όταν υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση όπου ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ, δηλαδή η Τουρκία, απειλεί με casus belli ένα κράτος-μέλος, της Ηπειρωτικής Ελλάδας, και ταυτόχρονα κατέχει παρανόμως ένα μέρος του εδάφους ενός άλλου κράτους-μέλους, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Μιλάμε για τα ίδια εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η κυριαρχία, ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών, το απαραβίαστο των συνόρων, η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών συνιστούν βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής τάξης ασφαλείας».
«Σε χαλεπούς καιρούς – συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης – μία ισχυρή Ένωση οφείλει να σκέφτεται στρατηγικά να έχει κοινό όραμα και να ενεργεί συλλογικά. Η Ελλάδα εδώ και καιρό έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Θα πρέπει να έχουμε όχι απλά βούληση αλλά και ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η ενεργοποίηση στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων απαιτεί ενεργές πολιτικές για την αντιμετώπιση των νέων δυναμικών απειλών».
«Η πρόταση της έκθεσης, για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, επικυρώνει την πρωτοβουλία που πήρε ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλτ Τουσκ, για την δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, ικανής να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές ανάγκες.
Ήδη εμείς προχωρούμε στην ανάπτυξη της δικής μας ασπίδας αεράμυνας και πυραυλικής προστασίας και η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά σε αυτό τον τομέα», κατέληξε ο υφυπουργός ‘Αμυνας.
Για ολιγωρία της ΕΕ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου.
«Για να μπορέσει η ΕΕ να ανταποκριθεί στο ρόλο της έτσι όπως διαμορφώνεται ο κόσμος σήμερα, πρέπει να μην δείχνει αφέλεια και ολιγωρία. Είναι ξεκάθαρο ότι στη νέα πραγματικότητα που ζούμε, η ισχύς έχει ένα αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με το δίκαιο, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με το ρόλο αλλά και την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Υπάρχουν φωνές που παραβλέπουν ή ξεχνούν το γεγονός ότι η Τουρκία είναι δύναμη κατοχής σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, την Κύπρο, ότι απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα, σε περίπτωση που εφαρμόσει νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ευρώπη επιβάλλεται, πρέπει να μην δείχνει αφέλεια και ολιγωρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
«Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας, που θα βασίζεται στην αμυντική αυτονομία, την προστασία των συνόρων, τη τήρηση του διεθνούς δικαίου, και στην οποία η τουρκική απειλή και προκλητικότητα θα είναι βασικό της στοιχείο», τόνισε ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Εθνικής ‘Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.
«Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που απειλείται από την Τουρκία, αλλά και η Κύπρος, στην οποία έχουμε παράνομη εισβολή και κατοχή ενός ανεξάρτητου κράτους», επεσήμανε ο κ. Κατρίνης.
Στον επιθετικό ρόλο της Τουρκίας, εστίασε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.
«Μία απειλή άλλη στην ΕΕ, εκτός από τη Ρωσία, είναι η Τουρκία. Και είναι ανάγκη, η Ελλάδα και η Κύπρος που συνιστούν το ευρωπαϊκό σύνορο στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελούν ζήτημα όλης της Ευρώπης. Για το πώς θα αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή εναντίον της χώρας μας αν θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και γιατί παραμένει εδώ και 50 χρόνια η παράνομη κατοχή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού» υπογράμμισε η κ. Κασιμάτη.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης, χαρακτήρισε την έκθεση «κυνικό εγχειρίδιο προετοιμασίας, σε περίοδο περισσότερων συγκρούσεων».
«Στόχος είναι η ψυχολογική προετοιμασία των λαών να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον κινδύνων και αστάθειας με μόνα θύματα τους ίδιους. Η έκθεση παρουσιάζει ως μία κανονικότητα την διαβίωση των λαών στον κόσμο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων ανάμεσα σε ΕΕ-ΗΠΑ ΝΑΤΟ-Κίνα -Ρωσία.
Διαφωνούμε με την σύνδεση της άμυνας με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θεωρούμε υποκριτική τη στάση της ΕΕ να ενδιαφέρεται για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή δεν γίνεται καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή στη Κύπρο.
Δεν μπορεί να απειλείται η Ελλάδα και να θεωρούμε την Τουρκία αναντικατάστατο εταίρο», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Τέσσερα χρόνια σέρνεται η ΕΕ από τις ΗΠΑ στη χρηματοδότηση ενός αδιέξοδου πολέμου και σήμερα που εγκαταλείπουν τον πόλεμο, η Ευρώπη καλείται να γονατίσει οικονομικά ή να υποστεί τις συνέπειες μιας στρατιωτικής ήττας με αρνητικές συνέπειας – και σε αυτό φταίνε και εγχώριες ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ που ήθελαν να φανούν βασιλικότερες και να επενδύσουνε στην πολεμοκαπηλεία», τόνισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέρκα Θεοπίστη.
Όπως είπε, «η έκθεση αντί να αντιμετωπίζει το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και να είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης δεν περιγράφει κανένα συγκεκριμένο στόχο και απουσιάζει η λέξη ειρήνη».
Ανεπίκαιρη χαρακτήρισε την έκθεση ο βουλευτής Νικόλας Βρεττός, του κόμματος ΝΙΚΗ.
«Δεν γίνεται καμία αναφορά στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας που αναπτύσσεται επιθετικά και επηρεάζει την ασφάλεια δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου και κατ επέκταση ολόκληρης της ΕΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, τόνισε ότι «ενώ η έκθεση μιλά για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, την διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και προτείνει τους στόχους της, ενώ αναφέρεται πάνω από 130 φορές στη Ρωσία και στην περίπτωση της Ουκρανίας – που δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ – την ίδια ώρα δεν έχει ούτε μία αναφορά στο κράτος μέλος της ΕΕ, την Κύπρο, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και 50 χρόνια».
« Συνεπώς είναι τελείως εκτός των στόχων η προσήλωση της έκθεσης», σημείωσε.
Ο Αλέξανδρος Ζερβέας, από το κόμμα «Σπαρτιάτες», σημείωσε ότι «η ασφάλεια είναι ένα ζητούμενο στην εποχή μας».
« Είναι αναγκαιότητα η συνεργασία σε θέματα αμυντικής θωράκισης. Ωστόσο, δεν υπάρχει κοινή συνείδηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ αποδεικνύεται ότι δεν προστατεύονται τα κράτη μέλη της. Αποδεικνύεται από τη στάση της απέναντι στη Κύπρο (όπου εδώ και 50 χρόνια καταπατείται το 40% του εδάφους της από τα τουρκικά στρατεύματα) όπως και από την πολιτική «Πόντιου Πιλάτου» που ακολουθεί η ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο» ανέφερε.
Για «δίκαιες αποφάσεις που πρέπει να πάρει η ΕΕ σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των κρατών μελών», έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ευάγγελος Αποστολάκης.
«Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτήσεις δεν θα καταλήξουν σε λίγες χώρες, αφήνοντας εκτός άλλες που έχουν ίσες και ίσως και μεγαλύτερες ανάγκες», σημείωσε.
Σε σύντομη παρέμβασή της, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, άσκησε έντονη κριτική επί της έκθεσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν αναφέρει τίποτα για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που επιμένει στην παράνομη στρατιωτική εισβολή και κατοχή της Κύπρου εδώ και 50 χρόνια αλλά αναλώνεται σε αόριστες απειλές εναντίον κάποιου κράτους».
Απαντήσεις του Sauli Niist
Απαντώντας ο κ. Νiist στις παρατηρήσεις που έγιναν, υπεραμύνθηκε της έκθεσης του «στην οποία τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες».
Όπως είπε, «η έκθεση έγκειται στην προετοιμασία της πολιτειακής αλλά και της στρατιωτικής».
«Μιλήσαμε πολύ λίγο για την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές της συνέπειες.
Το κυρίως τμήμα της έκθεσης, συνίσταται στην πολιτική προστασία των οικογενειών, των ατόμων, η οποία είναι ουσιαστικά σύμφυτη με αυτό που προκαλεί το πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια πανδημία, τρομοκρατία, πόλεμος ή παράνομη μετανάστευση. Οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό, ενέργεια, μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, και σε κάθε περίπτωση αυτό είναι το κυρίως μήνυμα της έκθεσης», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Εγώ υποστηρίζω την ειρήνη και κάθε προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την ειρήνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή όχι για να κηρύξει πόλεμο αλλά για να αποφύγει τον πόλεμο. Φυσικά εμείς οι Ευρωπαίοι, αν είμαστε πολύ ανίσχυροι, αδύναμοι, τότε οι προοπτικές είναι κακές. Πρέπει να είμαστε ισχυροί για να προστατευτούμε και όχι για να κάνουμε πόλεμο.
‘Ακουσα πολλούς από εσάς, να αναφέρεστε στην Κύπρο και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο. Το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, και το άρθρο 222. Έχουν γραφτεί αλλά δεν χρησιμοποιούνται πάρα πολύ. Τίθεται ένα θέμα. Γιατί το άρθρο 42 συνιστά αμοιβαία ηθική υποχρέωση, αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ των κρατών -μελών».
Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση, ότι για το θέμα της Ουκρανίας, «στο μέλλον αυτό το άρθρο θα πρέπει να αναβιώσει και σε σχέση με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ».
Σχολιάζοντας προβληματισμούς σχετικά με τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών και τις επιπτώσεις τους, σημείωσε ότι «στην έκθεση τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες».
Τέλος, κλείνοντας, υπογράμμισε εκ νέου ότι, «μια αδύναμη Ευρώπη κινδυνεύει οικονομικά αλλά κινδυνεύει και σε θέματα ασφάλειας για αυτό ακριβώς πρέπει να είναι ισχυρή…Και είμαστε ισχυροί μέσω της οικονομίας αλλά και μέσω της ικανότητας της Ευρώπης να απαντήσει στιβαρά αν δεχτεί επίθεση», κατέληξε.