Στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, με επαναφορά του ν.3869/2010, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστική λύση σε ένα πρόβλημα που «είναι θηλιά στον λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών και επιχειρήσεων».
Ο κ. Κατρίνης παρέθεσε στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος: 3.700.000 ΑΦΜ χρωστούν στην Εφορία, 2.200.000 ασφαλισμένοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ, 70 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Αν αθροίσουμε όλα τα χρέη, προς Εφορία, ΕΦΚΑ, funds, τράπεζες, εταιρείες ενέργειας, δήμους και ακάλυπτες επιταγές, το σύνολο φτάνει τα 7.000.000 οφειλέτες. Και τι έχει καταφέρει η κυβέρνηση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό; Μόλις 28.945 ρυθμίσεις σε 4 χρόνια, ενώ μόλις 280 δανειολήπτες έχουν αναγνωριστεί ως ευάλωτοι από τον μηχανισμό της κυβέρνησης. «Έχουν ήδη ολοκληρωθεί 50.000 πλειστηριασμοί μόνο μέσα στο 2024. Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2025, έχουν αναρτηθεί 20.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ συνολικά από το 2021, όταν η κυβέρνηση έφερε την ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχουν φτάσει τις 208.000» τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους δανειολήπτες, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα εξαιρετικά πολύπλοκη, με δαιδαλώδη διαδικασία επικοινωνίας και μη ρεαλιστικές προτάσεις ρύθμισης που συχνά ξεπερνούν ακόμα και την αρχική οφειλή.
Η κυβέρνηση της συγκάλυψης δεν μπορεί να εγγυηθεί την κάθαρση
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών, θέτοντας το ερώτημα αν μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί την κάθαρση, επισημαίνοντας: «Όχι βέβαια, γιατί η κυβέρνηση αυτή εγκαλείται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και συγκάλυψη ευθυνών» τόνισε με έμφαση.
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση υιοθέτησε τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους, προπαγανδίζοντας αυτή την εκδοχή ακόμη και μέσω αλλοιωμένων ηχητικών. Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας πριν από τις εκλογές του 2023, για το οποίο πλέον δεν εμφανίζει την ίδια βεβαιότητα.
Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να στελεχώσει τον οργανισμό για τη διερεύνηση των σιδηροδρομικών ατυχημάτων, αφήνοντάς τον να λειτουργήσει μόλις επτά μήνες μετά την τραγωδία. «Και όταν ρωτούσαμε αν έχει αφεθεί να κάνει το έργο του, η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε πως ναι. Δύο μέρες μετά, ο πρόεδρός του παραιτήθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πόρισμα που θα δοθεί σε λίγες μέρες «θα συνταχθεί, άκουσον άκουσον, βασιζόμενο μόνο σε οπτικό υλικό και υλικό από τη δικογραφία, γιατί δεν μπορούσε -αφού δεν είχε συσταθεί ο οργανισμός- να είναι κάποιος παρών στον τόπο του δυστυχήματος».
Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τις αντιδράσεις και προσπάθησε να απομονώσει τις αντίθετες απόψεις. «Όσοι μιλούσαν για το μπάζωμα της περιοχής, ήταν για τα μπάζα. Όσοι ζητούσαν διαφάνεια για το φορτίο της αμαξοστοιχίας, χαρακτηρίστηκαν “συνωμοσιολόγοι”. Όσοι διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, κατηγορούνταν ότι φέρνουν μπαγιάτικα νέα, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και οι συνήγοροι κατηγορήθηκαν ότι το έκαναν για τα χρήματα» υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «το πρωτοφανές κύμα αντίδρασης των πολιτών στις 26 Ιανουαρίου δείχνει την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Η κυβέρνηση που επιχειρεί τη συγκάλυψη των ευθυνών δεν μπορεί να εγγυηθεί την κάθαρση».
Πηγή: ΑΠΕ