Στις 11:00 ξεκίνησε στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Σώμα των «300» επιλέγει σήμερα (25/1) μεταξύ των τεσσάρων προτάσεων που κατατέθηκαν.

Ειδικότερα, οι βουλευτές ψηφίζουν μεταξύ του τέως προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα που προτάθηκε από τη ΝΔ, των πρώην υπουργών Τάσου Γιαννίτση και Λούκας Κατσέλη που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, και του συγγραφέα Κώστα Κυριακού που προτάθηκε από την ΚΟ της «Νίκης».

Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου, που εκοιμήθη σήμερα, Σάββατο 25/1 τήρησε η Βουλή.

Με την έναρξη της συνεδρίασης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε από το Σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για την κοίμηση του Αναστάσιου.

Γιατί δεν πρόκειται κανείς από τους τέσσερις που έχουν προταθεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους

Πρόκειται για την πρώτη από τις -κατ’ ανώτατο όριο- πέντε ονομαστικές ψηφοφορίες, που προβλέπει το Σύνταγμα, για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, στη σημερινή (πρώτη) ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200). Αν δεν συγκεντρωθεί αυτή η πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, ύστερα από πέντε ημέρες, κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200), ενώ, σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων (180).

Εάν δούμε τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτει κάθε κόμμα καταλαβαίνουμε γιατί δεν πρόκειται κανένα πρόσωπο από τα παραπάνω να συγκεντρώσει 200 ψήφους. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 156 έδρες, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 31, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 26, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 11, η Νέα Αριστερά 11, η Νίκη 10, η Πλεύση Ελευθερίας 6, οι Σπαρτιάτες 5 ενώ υπάρχει και ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός 23 ανεξάρτητων βουλευτών (που προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως από τα άλλα κόμματα). Να σημειωθεί επίσης ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος παραδοσιακά δεν προτείνει και δεν υπερψηφίζει οποιοδήποτε πρόσωπο καθώς ενίσταται με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το ισχύον Σύνταγμα, από τη στιγμή που σήμερα κανείς δεν θα συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους στην ονομαστική ψηφοφορία, η διαδικασία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημέρες, στις 31 Ιανουαρίου. Πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.

Αν για μία ακόμη φορά δεν εκλεγεί κάποιο πρόσωπο πάμε σε έναν τρίτο γύρο (πάλι έπειτα από πέντε μέρες, στις 6 Φεβρουαρίου). Αυτή τη φορά αρκούν «τα 3/5 της πλειοψηφίας των βουλευτών», δηλαδή, 180 ψήφοι. Η λογική λέει πως και πάλι κανένας δεν θα συγκεντρώσει τον συγκεκριμένο αριθμό.

Οπότε η διαδικασία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημέρες και πάλι, στις 12 Φεβρουαρίου. Σε αυτόν τον γύρο, εκλέγεται Πρόεδρος αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, 151 ψήφους. Με βάση τους συσχετισμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στο σημείο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, με τον κ. Τασούλα να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς ούτως ή άλλως η Ν.Δ. από μόνη της διαθέτει 156 βουλευτές.

Αν, πάντως, και πάλι θεωρητικά δεν επιτυγχάνεται ούτε αυτή η πλειοψηφία, τότε έπειτα από πέντε ημέρες εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει τη «σχετική πλειοψηφία» (όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους, δηλαδή). Αλλά εννοείται πως δεν θα φθάσουμε έως εκεί.

Άρα, συνοπτικά, οι απαιτούμενες ψήφοι κάθε φορά είναι οι εξής:

  • Α’ γύρος (25 Ιανουαρίου): 200 ψήφοι
  • Β’ γύρος (31 Ιανουαρίου): 200 ψήφοι
  • Γ’ γύρος (6 Φεβρουαρίου): 180 ψήφοι
  • Δ’ γύρος (12 Φεβρουαρίου): 151 ψήφοι
  • Ε’ γύρος (18 Φεβρουαρίου – αν απαιτούνταν): Σχετική πλειοψηφία

Η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λήγει στις 13 Μαρτίου 2025 οπότε αμέσως μετά από εκείνη την ημέρα παίρνει τη σκυτάλη ο κ. Τασούλας.