Την απάντησή του έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Είναι η πρώτη αναμέτρηση των δύο πολιτικών αρχηγών για το 2025 και αναμένεται να μην περιοριστεί στα θέματα των αγροτών.
«Καλή επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων σας και ξεκινώ την πρώτη μου παρέμβαση με την ευχή να έχουμε πιο γόνιμες αντιπαραθέσεις με στόχο τη σύνθεση και είναι καλοδεχούμενη η ερώτηση για να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για όσα απασχολούν τον έλληνα αγρότη», είπε ο πρωθυπουργός.
«Να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο καλλιεργητικής δραστηριότητας. Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα και από το αν θα γίνουμε ανθεκτικότεροι θα βαδίσουμε στη νέα εποχή. Αλλιώς ο αγροτοδιατροφικός τομέας θα υποχωρεί. Τα ζητήματα που έχουμε δεν προέκυψαν τα τελευταία 5 χρόνια, από τον μικρό κλήρο, τα αγροτικά χρέη, τους συνεταιρισμούς φαντάσματα, αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι οι πρακτικές της άκρατης χρηματοδότησης συνεταιρισμών στη λογική του δανεικά και αγύριστα επί των ημερών σας ξεκίνησε», τόνισε ακόμη.
«Είναι υποκριτικό από την αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ανύπαρκτες πολιτικές και θέλουμε να απαξιώσουμε τον αγροτικό κόσμο. Αυτά είναι μηδενιστικά συνθήματα διαμαρτυρίας», συμπλήρωσε.
Όπως είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών τέτοια εποχή πέρυσι. Τους φώναξα στο Μαξίμου και άκουσα τα αιτήματά τους. Άκουσα δύο συν ένα αιτήματα. Ήταν η μονιμοποίηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και έγινε από αυτή την κυβέρνηση. Είπατε ο αγρότης να παίρνει το πετρέλαιο αφορολόγητο στην αντλία. Να παίρνει όσο θέλει. Αυτό είναι η συνταγή για να αυξηθεί το λαθρεμπόριο.
Το δεύτερο αίτημα ήταν να μειωθεί το κόστος στο ρεύμα. Επειδή δεν είχαν ενημερωθεί, τους βάλαμε στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ για φτηνές τιμές για μια 10ετία. Δεν γνωρίζετε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι κουμπωμένο και το δώσαμε για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το πρόγραμμα; Αν έχετε κάποιο μαγικό τρόπο να το δώσετε τζάμπα, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είστε τίποτε άλλο από πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».
«Πήγα προσωπικά στο Στρασβούργο για τη Θεσσαλία, αυτό δείχνει περιφρόνηση; Αδιαφορία;»
«Δεν γνωρίζετε ότι στον προϋπολογισμό έχουμε εγγράψει 600 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε ετήσια βάση; Αυτά χρηματοδοτούνται από το τέλος ανθεκτικότητας που βάλαμε στους επισκέπτες από το εξωτερικό», είπε ακόμη και συνέχισε:
«Εκεί που νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα με όρους άλλης εποχής».
«Αυτό που παλιά ονομάζαμε αγροτιά πρέπει να γίνει ένας σύγχρονος παραγωγικός πυλώνας»
«Ο σκοπός μας είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων. Η καλλιέργεια και η εκτροφή των ζώων να παρέχει μια καλύτερη ζωή. Αυτό που παλιά ονομάζαμε αγροτιά πρέπει να γίνει ένας σύγχρονος παραγωγικός πυλώνας. Γίνονται προσπάθειες και κεντρικά και από τους ίδιους τους παραγωγούς. Δεν είναι η εικόνα απόλυτης καταστροφής και μαυρίλας. Προφανώς, ζητούν μεγαλύτερη στήριξη, αλλά υπάρχει ένας κρυφός δυναμισμός. Οι αγρότες καινοτομούν και βρίσκουν θέση στις διεθνείς αγορές και διεκδικούν υψηλότερη τιμή. Πρέπει όμως να πείσουμε τους αγρότες μας ότι χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή. Μια από τις πρωτοβουλίες είναι η στροφή προς τα θερμοκήπια. 600 εκατ. ευρώ σε σύμπραξη με μια από τις 4 τράπεζες για να χρηματοδοτήσουμε όσους θέλουν να δράσουν σε τέτοια πεδία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Εγώ δεν κοροϊδεύω με ψεύτικες υποσχέσεις του τύπου: όλα τα κιλά όλα τα λεφτά»
Για τα εργατικά χέρια και τις μετακλήσεις εργατών γης είπε: «Δεν μπορείτε να λέτε ότι καταρρέει ο αγροτικός τομέας και να λέτε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε αγροτικά χέρια. Έχουμε δρομολογήσει προγράμματα πέραν των μαζικών μετακλήσεων 5.500 από την Αίγυπτο αλλά και το Μπαγκλαντές και είναι μια κατεύθυνση που έχουμε δώσει στο υπ. Εξωτερικών να γίνονται μετακλήσεις εκεί που έχουμε ανάγκη σε εργατικά χέρια και δεν αφορά μόνο τον αγροτικό τομέα αλλά και τις κατασκευές και τον τουρισμό.
Πρέπει να στηρίξουμε τη μεταποίηση με τον εκσυγχρονισμό μονάδων σε όλο το φάσμα. Είναι μονόδρομος το παραπάνω σχέδιο για την αγροτική πολιτική για να βοηθηθεί ένας κρίσιμος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Μιλάμε για έναν χώρο που έχει αργήσει πολύ, αλλά η αρχή γίνεται. Γνωρίζω καλά τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και συναντιέμαι με αγρότες και κτηνοτρόφους και γνωρίζουν ότι στο μέτρο του δυνατού θα είμαστε δίπλα τους. Ξέρω και τις δεδομένες αντοχές της πατρίδας μας και αυτές δεν μου επιτρέπουν να τους κοροϊδεύω με ψεύτικες υποσχέσεις του τύπου: “όλα τα κιλά όλα τα λεφτά”. ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια λέτε και θυμάμαι ότι αφήσατε συντρίμμια τους συνεταιρισμούς. Όχι εκεί δεν θα γυρίσουμε. Και προσπάθησα να συγκρατήσω από τις τοποθετήσεις σας αν υπήρχε ένα συγκεκριμένο μέτρο και το μόνο που συγκράτησα είναι το πλαφόν στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Και όταν ξωμείνουμε να έρθετε να εξηγήσετε στους παραγωγούς. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα λέει αυτά».
Για τα κόκκινα δάνεια
«Σήμερα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση διάταξη που δίνει λύση σε 700 κόκκινα δάνεια συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών. Δεν χαρίζουμε δάνεια, αλλά δίνουμε γενναίες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και κουρέματα αλλά και δυνατότητα αναχρηματοδότησης στοιχείων που μπορεί να είναι βιώσιμα».
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
«Έχουν εντοπιστεί σκιές και δεν μπορώ να επεκταθώ, γιατί η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Κάναμε μια προσπάθεια και κάνω την αυτοκριτική μου, γιατί δεν είχε αποκτήσει την τεχνολογική επάρκεια, ώστε να μην χρειάζεται να καταφεύγει σε τρίτους παρόχους. Χρειάζεται αλλαγή ως προς την ψηφιοποίηση, αλλά όσο εξυγιαίνεται πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Το 2024 πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων θα καταβληθεί άμεσα από το πρόγραμμα ΑΜΑΛΘΕΙΑ, το ανακοίνωσε ο υπουργός».
«Η υποστήριξη καλλιεργειών που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές δεν δίνει λύση στο πρόβλημά τους»
«Να πούμε κάποιες αλήθειες που οφείλουμε στον κόσμο της υπαίθρου. Το ξέρουν και οι ίδιοι οι αγρότες. Έχει περάσει ο καιρός των λόγων και θέλω να περιγράψω την πραγματικότητα. Για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο. Σημαντικοί πόροι έχουν μεταφερθεί από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα. Εμείς εξασφαλίσαμε τα ίδια χρήματα και σε άλλες χώρες μειώθηκαν. Ένα είναι βέβαιο ότι η διά βίου για πάντα υποστήριξη καλλιεργειών που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές δεν δίνει λύση στο πρόβλημά τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τον ΕΛΓΑ
«Χρειαζόμαστε νέο κανονισμό, μας έχει παιδέψει το ζήτημα αυτό, το σχήμα πρέπει να είναι ανταποδοτικό, πρέπει να δίνει σιγουριά στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αυξημένες καλύψεις θα σημαίνει και αυξημένες εισφορές, να δούμε και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στον ΕΛΓΑ, δεν θέλουμε αγρότες που προκαλούν καταστροφές για να παίρνουν συνέχεια αποζημιώσεις. Ελάτε να κάνουμε τη συζήτηση μαζί, εμείς θα έρθουμε σύντομα με πρόταση για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και είμαστε εδώ να συζητήσουμε προτάσεις. Τεράστιο πρόβλημα το ζήτημα της ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών, παγκόσμιο πρόβλημα, είναι πολύ σύνθετο θέμα».
Για το αρδευτικό είπε ότι πολλά έργα ήταν μισοτελειωμένα και τόνισε όσον αφορά στις αυξήσεις των αγροτικών προϊόντων: «Ναι μεν αυξήθηκαν στα 10,4 δις, αλλά αυξήθηκαν και οι εξαγωγές από το 6,6 στα 10,8 δισ. Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα ψέμα, κ. Ανδρουλάκη.
Η ελληνική ύπαιθρος σε μεγάλο βαθμό έχει πρόβλημα με τους δασωμένους αγρούς, αλλά έχουμε 66.000 περισσότερους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα. Οι επιλογές μας παρά τις δυσκολίες δείχνουν ότι γίνονται σωστά βήματα για να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα».
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Η δευτερολογία Μητσοτάκη
Απαντώντας σε όσα του καταλόγισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στη δευτερολογία του: «Κάνετε σαν να μην έχετε ακούσει όσα λέω στην πρωτολογία μου. Το βασικό σας επιχείρημα είναι ότι η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας καταρρέει. Στο επιχείρημα πώς είναι δυνατόν να καταρρέει όταν από αρνητικό ισοζύγιο πήγαμε σε θετικό δεν πήρα καμία απάντηση».
«Αναφερθήκατε στην ενέργεια και απαντώ: το πρόγραμμα της ΔΕΗ είναι 2+8 χρόνια γιατί επειδή έχουμε κάνει προσπάθεια διείσδυσης των ΑΠΕ περιμένουμε οι τιμές να βαίνουν μειούμενες. Εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα να διαλέξουν άλλο προμηθευτή. Αν έχετε ενστάσεις συνολικά για την ενεργειακή μας πολιτική, να κάνουμε συζήτηση. Η Ελλάδα έχει πετύχει διείσδυση των ΑΠΕ που ξεπερνά το 50%. Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Είπατε ότι δεσμεύσαμε τη χώρα στο φυσικό αέριο. Πάμε να κάνουμε ένα βασικό μάθημα: η χώρα χρειάζεται ηλεκρική ενέργεια βάσης. Όταν δεν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και δεν έχουμε αέρα και ήλιο, μπορούμε να έχουμε λιγνίτη. Σήμερα όμως είναι ρυπογόνος και πανάκριβος και ήταν σωστή η πολιτική μας να απαλλαγούμε. Η χώρα να διαθέτει φυσικό αέριο από τη στιγμή που δεν διαθέτει πυρηνικά και αν έχετε μαγική λύση να παράγετε ηλεκτρική ενέργεια βάσης, θα πάρετε το Νόμπελ φυσικής και χημείας μαζί. Γι’ αυτό η χώρα επενδύσει ενεργά στη διερεύνηση ύπαρξης φυσικού αερίου εντός ζωνών κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό ήρθε η EXXON και η Chevron. Όλοι καταλαβαίνουμε σήμερα σε αυτό το διαφοροποιημένο γεωπολιτικό περιβάλλον ότι η παρουσία τους εντός άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει διπλή σημασία και ενεργειακή και γεωπολιτική».
«Στην περίπτωση Γερουλάνου ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ – Αυτό είναι κόμμα σούπερ μάρκετ»
«Για τον λαϊκισμό δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι αύριο 25 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 10 χρόνια από την αρχή της ολέθριας περιπέτειας του λαϊκισμού στη χώρα μας με την πρώτη φορά αριστερά αγκαλιά με τους ΑΝΕΛ που έφερε ολέθρια αποτελέσματα», τόνισε ακόμη, στη δευτερολογία του στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Το μόνο που κάνετε είναι να επαναφέρετε τον λαϊκισμό με άλλο πρόσωπο. Τη σκοτεινή εικόνα της ώρας. Η συνταγή αυτή δοκιμάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και είδαμε τα αποτελέσματα. Γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση από καραμπόλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετείτε πολιτική καραμπόλας.
Τα μισά σας στελέχη ετοιμάζουν συμμαχίες με την κ. Κωνσταντοπούλου. Είπατε ότι θέλετε προοδευτικό μέτωπο. Και περιήλθε ο αρχηγός σας σε σχετική αφασία. Αυτόνομη πορεία. Και μετά βγαίνει ο κ. Ανδρουλάκης και λέει: δεν θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ και όχι στα αριστερά μας αλλά με άλλα κόμματα.
Στη μια περίπτωση εμείς όταν μιλάμε για αυτοδυναμία την κερδίσαμε. Εσείς λέτε άλλα κόμματα. Προσέξτε τι μπορεί να γίνει στη μια περίπτωση την περίπτωση Γερουλάνου ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ στην άλλη ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει Βελόπουλος. Αυτό είναι κόμμα σούπερ μάρκετ».
«Mea culpa, έχω ψηφίζει Κωνσταντοπούλου, δεν θα το ξαναέκανα ποτέ»
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επιλογή του Κώστα Τασούλα, είπε: «Δικαίωμά σας να μην τον ψηφίσετε αλλά όχι να θεωρείτε ότι συναινετική προσωπικότητα πρέπει να προέρχεται από τη δική σας παράταξη αλλά μπορεί να προέρχεται και από την κεντροδεξιά. Ξέρετε ότι ο κος Τασούλας θα είναι καλός πρόεδρος δεν τον ψηφίσατε μια φορά».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι είχε ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας: «Mea culpa, έχω ψηφίζει Κωνσταντοπούλου, δεν θα το ξαναέκανα ποτέ».
Και συνέχισε: «Κάνατε και μια μικρότητα να σχολιάσετε κάποιες αποφάσεις του ΠτΒ που είχαν και την δική σας έγκριση. Αυτή είναι η επιλογή σας, μονοπώλιο στην συναίνεση δεν έχετε. Για τη στήριξη στον Τάσο Γιαννίτση θα ήταν καλύτερο να του την είχατε δώσει 25 χρόνια πριν, αργήσατε 25 χρόνια. Δεν θυμάμαι τι έλεγε η νεολαία ΠΑΣΟΚ τότε που ήσασταν αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα ήταν τόσο υποστηρικτική.
Μας είπατε ότι εργαλειοποιούμε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και η μνήμη μου γύρισε στο 2009 όταν ο κ. Παπανδρέου είπε “εγώ δεν ψηφίζω Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ρίξω την κυβέρνηση” και να ψηφίσει μετά τον δικό σας κομματικό υποψήφιο, τον κ. Παπούλια.
Η Ελλάδα του 2025 χρειάζεται μια ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση ούτε αφορισμούς ούτε καταστροφολογία. Εμείς είμαστε εδώ να σας θυμίζουμε το παρελθόν σας όταν απαιτείται αλλά και για να προτάξω το δικό μας όραμα για μια Ελλάδα αυτοπεποίθησης και ευημερίας. Πιστεύω ότι και οι συμπολίτες μας που δεν μας ψηφίζουν γνωρίζουν ότι η χώρα πορεύεται με σταθερότητα και ασφάλεια σε ένα εξαιρετικά ασταθές και αβέβαιο περιβάλλον».
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού:
Στην ερώτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «οι πολιτικές της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα οδηγούν τους παραγωγούς σε πλήρες αδιέξοδο, επιτείνοντας την ερήμωση της υπαίθρου».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθ’ όλη την εξαετή διακυβέρνηση της ΝΔ ο κλάδος «υφίσταται συνεχή απαξίωση με τα σοβαρά προβλήματά του να παραμένουν δισεπίλυτα, ναρκοθετώντας την παραγωγική ικανότητα και ανθεκτικότητα του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας».
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:
Οι αγρότες έχουν ήδη στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα και τηρούν στάση αναμονής.
Ανδρουλάκης: Έχετε αποτύχει πλήρως
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, με την οποία ανέπτυξε την επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κριτικής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε πρωθυπουργέ, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, έχετε αποτύχει πλήρως τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και στη χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. Τα χωριά μας έχουν γίνει χωριά-φαντάσματα, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι γερνούν και οι νέοι μας οδηγούνται στη μετανάστευση αναζητώντας ευκαιρίες και προοπτική για τη ζωή τους».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στον κόσμο της υπαίθρου για τον μαρασμό που υφίσταται. «Έχετε αποτύχει και αυτό το μαρτυρούν τα προβλήματα των αγροτών που μεγεθύνονται».
Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, το κόστος παραγωγής αυξάνεται ραγδαία, ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί χάος.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρέη, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα και οι απειλές των fund για τις κατασχέσεις της γεωργικής γης φέρνουν τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.
Συμπλήρωσε ότι οι ελληνοποιήσεις, το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, η έλλειψη υποδομών και εργατών γης, μα πάνω από όλα, η απουσία ενός Οραματικού Σχεδίου Εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και προσαρμογής του στα δεδομένα του 21ου αιώνα αποκαλύπτουν το μέγεθος της απαξίωσης του αγροτικού κόσμου.