«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια κορυφαία στιγμή για τη δημοκρατία. Πέρα από τις αναλύσεις για τις σκοπιμότητες, έχει σημασία από εδώ και πέρα τι θα επικρατήσει στη δημόσια σφαίρα»: αυτό ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης στο ertnews.

Ειδικότερα, «η επιλογή που έγινε στο πρόσωπο του κυρίου Τασούλα, (είναι) ενός δοκιμασμένου στελέχους, ενός ανθρώπου που έχει μια διαδρομή στο δημόσιο βίο», στην αυτοδιοίκηση αλλά και με πολλά χρόνια στη Βουλή, σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με την πρόσθετη επισήμανση ότι «υπάρχει μια συναποδοχή ότι (σ.σ. ο κ. Τασούλας) κατάφερε σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ως πρόεδρος της Βουλής, να δείξει τα ενοποιητικά, συνθετικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι απαραίτητα και για τον κορυφαίο θεσμό της χώρας».

Συμπερασματικά, είναι «μια εξαιρετική επιλογή, αυτά τα στοιχεία ανέδειξε και το μήνυμα του πρωθυπουργού», είπε ο Θ. Κοντογεώργης και ζήτησε ειδικά όσον αφορά το ύπατο αξίωμα «να μείνουμε στην αξία του προσώπου». Εξάλλου, συνέχισε, «προσδοκούμε σε μια ευδόκιμη θητεία, όπου όλοι στο τέλος, ακόμη και αυτοί που τώρα έχουν διαφορετική προσέγγιση, να πουν ότι ήταν ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εξέφρασε το πνεύμα του Συντάγματος».

Εν κατακλείδι, «ο κ. Τασούλας έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις να είναι μια τέτοια επιλογή», εκτίμησε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για την αξία των προσώπων που είναι υποψήφια για το αξίωμα».

Ερωτηθείς για τη θετική στάση του κόμματος των Σπαρτιατών έναντι της υποψηφιότητας Τασούλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αντέτεινε πως «αν υπάρχει μια σταθερή γραμμή σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουμε πολιτικά, θεσμικά και κοινωνικά τέτοιες περιπτώσεις, όπως αυτή των Σπαρτιατών, αυτή είναι της Νέας Δημοκρατίας». Με άλλα λόγια, «η διαχωριστική γραμμή είναι ευδιάκριτη, πολλώ δε μάλλον για τον κορυφαίο θεσμό της χώρας», ανέφερε παραπέμποντας και στη σχετική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Εμείς ευελπιστούμε στο μέγιστο των ψήφων», παρατήρησε σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προεδρική εκλογή του 2015: «Δυστυχώς το 2014-2015 ζήσαμε την εργαλειοποίηση του θεσμού από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά αποτελέσματα. Πρέπει να διδασκόμαστε από τις διαδικασίες», πρότεινε ακόμη.

Ενώ σε ερώτημα, τέλος, για την πρόταση του πρωθυπουργού να τεθεί υπό συζήτηση στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση η ιδέα για μοναδική εξαετή προεδρική θητεία, ο Θ. Κοντογεώργης εξήγησε ότι «μια εξαετής θητεία που υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο μπορεί να δώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ως προς τη διαφύλαξη του θεσμού».

Σε άλλο θέμα της επικαιρότητας, την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στον τομέα της ενέργειας, είπε πως υπάρχουν «σημαντικές στρεβλώσεις και σοβαροί ανορθολογισμοί», αλλά «τώρα που η φωνή της Ελλάδας ακούγεται», η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει το καλύτερο, διαβεβαίωσε και υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι, όποτε έχει χρειαστεί να παρέμβει, είναι δίπλα στην επιχείρηση και το νοικοκυριό».

Εξάλλου, θύμισε, όπως ανέφεραν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες: πληθωρισμός, στέγη, λειτουργία τραπεζικού συστήματος – πιστωτική επέκταση.

Ειδικώς για το στεγαστικό πρόβλημα, εκτίμησε πως «θα πάει καλά το πρόγραμμα» (σ.σ. Σπίτι Μου ΙΙ) και ξεδίπλωσε όλες τις εν εξελίξει πολιτικές, όπως τα προγράμματα για κλειστά σπίτια, τις κατοικίες που κατέχουν τράπεζες και servicers, την κοινωνική αντιπαροχή κ.α. Εν κατακλείδι, «ανοίγουν σπίτια και θα υπάρξει διαθεσιμότητα», υπογράμμισε, με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι το στεγαστικό αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» για την κυβέρνηση. Είναι, πάντως, ένα θέμα που «απασχολεί όλο τον σύγχρονο δυτικό κόσμο».

Στο ζήτημα με τα ασφάλιστρα υγείας, εξήγησε ότι η τιμολογιακή πολιτική των ιδιωτικών νοσοκομείων δημοσιοποείται προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια. Και, θέτοντας το τρίπτυχο, λειτουργία ανταγωνισμού – καλύτερη λειτουργία της αγοράς – μεγαλύτερο το όφελος για τον καταναλωτή, δήλωσε με έμφαση πως αυτή είναι «η πυξίδα μιας σοβαρής, μελετημένης δουλειάς».

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επέμεινε στα κίνητρα που δίδονται, στη βελτίωση των συνθηκών στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Οι προκηρύξεις (θέσεων) πηγαίνουν καλύτερα», παρατήρησε ακόμη.

Αλλάζοντας θέμα, μιλώντας για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, επικαλέσθηκε εν πρώτοις την πρόσφατη διαπίστωση του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα είναι φάρος σταθερότητας. Από την άλλη βέβαια, «δεν μπορείς να είσαι μια απομονωμένη νησίδα και να μην επηρεάζεται από τίποτε», αλλά «είμαστε σε ένα σημείο, οικονομικά και διπλωματικά, που η χώρα αισθάνεται μια αυτοπεποίθηση. Συνεχίζουμε το συνεπή δρόμο της υπευθυνότητας και της διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα διαμορφώνουμε τις συμμαχίες μας», επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Και, «μετά από μακρά περίοδο μη αφύπνισης, η Ευρώπη είναι σε μια άλλη φάση, προσπαθεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, το πλεονέκτημα στην καινοτομία». Την ίδια ώρα, «σε αυτή τη φάση η χώρα είναι σε μια πολύ καλύτερη θέση, σε μια θέση να μπορέσει να ευθυγραμμίσει τις εθνικές επιδιώξεις με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για την πατρίδα μας και την Ευρώπη», δήλωσε τέλος.