«Οι πολιτικές ευθύνες όσων επενδύουν στο μπάχαλο και στην ανυπακοή είναι πολύ βαριές» υπογραμμίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας ωστόσο ότι διαφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να παρέμβει η Αστυνομία για να καταστείλει το κίνημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».
Σχολιάζοντας όσα συνέβησαν πρόσφατα στη Νομική ο κ. Παπουτσής αποδίδει ευθύνες
στον Συνασπισμό και στον πρύτανη, ο οποίος άργησε να κινητοποιηθεί, ενώ τονίζει ότι όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, αν αρνηθούν να επαναπατριστούν οικειοθελώς, θα απελαθούν.
– Τα γεγονότα στη Νομική εξέθεσαν για μία ακόμη φορά τη χώρα στο εξωτερικό. Ποιοι ευθύνονται γι΄ αυτή τη νέα αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε;
«Επικράτησε η ψυχραιμία και η λογική. Υπήρξε πλήρης εκκένωση της Νομικής Σχολής. Απέτυχαν οι σχεδιασμοί για σύγκρουση, για γενικευμένες αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν χύθηκε αίμα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Κάποιοι επεδίωκαν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο σε ολόκληρη τη χώρα στο οποίο να συμμετέχουν από τη μια πλευρά οι υπερασπιστές του πανεπιστημιακού ασύλου και οι αλληλέγγυοι των μεταναστών. Αλλά τα σχέδιά τους έπεσαν στο κενό».
– Διαπιστώνω ότι αποφεύγετε ακόμη και τώρα να αποδώσετε ευθύνες. Ωστόσο είπατε ότι ορισμένοι εκμεταλλεύονται τα δικαιώματα των μεταναστών στη ζωή και στην ελπίδα.
Ποιους εννοείτε;
« Εκείνους οι οποίοι έχουν κάνει πολιτική επιλογή τη διαρκή επιδίωξη για σύγκρουση• που επιλέγουν την ανευθυνότητα και τροφοδοτούν το μπάχαλο. Και όσους αντιμετωπίζουν τον χώρο των μεταναστών σαν δεξαμενή πελατών». – Η Αστυνομία δεν έχει καμία ευθύνη; Επί δύο ημέρες παρακολουθούσε απλώς ένα καραβάνι μεταναστών να φθάνει από την Κρήτη στον Πειραιά και από τον Πειραιά στη Νομική.
«Μα δεν ήταν καραβάνι μεταναστών. Ήταν οργανωμένη δραστηριότητα με έλληνες επικεφαλής. Οι μετανάστες δεν πήραν μόνοι τους το πλοίο της γραμμής και ήρθαν στην Αθήνα. Συμμετείχαν σε εκδήλωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσε το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων και τους πλήρωσαν το ομαδικό εισιτήριο. Ο κόσμος δεν το ξέρει. Όπως επίσης δεν ξέρει ότι στις 5.30 το πρωί που έφτασε το πλοίο στον Πειραιά υπήρχαν διακόσιοι συγκεντρωμένοι, μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης, που τους πήγαν στη Νομική “α λα μπρατσέτα”. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τις πόρτες της Νομικής τις κρατούσαν ανοικτές στις 6.30 το πρωί της Κυριακής οι νεολαίοι του ΣΥΝ που βρίσκονταν εκεί. Επομένως είναι προφανές ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε». – Δεν μπορούσε τουλάχιστον η Αστυνομία να αποκλείσει τη Νομική πριν εισέλθουν οι καταληψίες;
«Η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα χωρίς την έγγραφη αίτηση της πρυτανικής αρχής. Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι ελεύθερη. Από το Σάββατο ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών είχε ζητήσει από τον πρύτανη κ. Πελεγρίνη να στείλουν γραπτώς στην Αστυνομία, όπως όφειλαν, το αίτημα για να μην επιτραπεί η είσοδος στη Νομική. Η Πρυτανεία δεν θέλησε να υποβάλει τέτοιο αίτημα. Εκείνο που ζήτησαν ήταν να απαγορευτεί η αναχώρηση από τα Χανιά. Κάτι το οποίο, όπως αποσαφηνίστηκε από την αρχή, ήταν αδύνατον λόγω του χαρακτήρα της διοργάνωσης. Δεν ήταν δουλειά της Αστυνομίας να παρακολουθεί τι γίνεται στη Νομική. Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να παρακολουθεί τους φοιτητές. Κάποιοι προφανώς ενθυμούνται άλλες εποχές και αναπολούν το σπουδαστικό τμήμα της Ασφάλειας».
– Παράνομοι ή ημιπαράνομοι, οι μετανάστες στην Ελλάδα αγγίζουν πλέον το ένα εκατομμύριο, κύριευπουργέ. Και αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξει λειτουργική λύση…
«Η χώρα δεν αντέχει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ. Μακάρι να μπορούσαμε να σώσουμε όλον τον κόσμο. Δεν γίνεται. Ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα λοιπόν έχει επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου. Οσοι το δικαιούνται θα μείνουν, καθώς και εκείνοι που διαθέτουν άδειες εργασίας και παραμονής. Ολοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά• διαδικασία που προβλέπει επιδότηση».
Η ανυπακοή θα φέρει βία
– Ως πότε θα ανέχεται το κράτος το κύμα της ανυπακοής και του «δεν πληρώνω»; «Και τι να γίνει; Να επεμβαίνει παντού η Αστυνομία; Ολες οι πολιτικές να εφαρμόζονται διά της Αστυνομίας; Η ανυπακοή είναι πολιτική δράση και χρειάζεται αποκάλυψη και πολιτική αντίδραση. Εγώ δεν πιστεύω στο αστυνομικό κράτος. Πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην εφαρμογή των νόμων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τι σημαίνει λοιπόν ανυπακοή; Τι σημαίνει “δεν πληρώνω, δεν πληρώνω” από τα διόδια μέχρι την Εφορία; Πού το πάνε; Στην αποτυχία της προσπάθειας της κυβέρνησης και του λαού; Στο αδιέξοδο; Στη σύγκρουση και τη βία; Τα αδιέξοδα καθηλώνουν τη χώρα και η σύγκρουση διασπά την κοινωνία. Οπως και η βία φέρνει ξανά βία• και δημιουργεί βαθιά τραύματα στην κοινωνία. Διαμορφώνει με στρεβλό τρόπο εύπλαστες συνειδήσεις- ιδιαίτερα των νέων. Και κάποιοι εγκλωβίζονται στον κύκλο του μίσους και της εκδίκησης• του “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”. Για αυτό έχουν βαριές πολιτικές ευθύνες όσοι επενδύουν στο μπάχαλο. Οσοι προσφέρουν κάλυψη στη βία για να ψαρέψουν στα θολά νερά».
«Δεν ξέρουμε όλους τους τρομοκράτες»
– Τι σας ανησυχεί περισσότερο στη νέα τρομοκρατία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα; «Αυτό που έχει σημασία και με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι είναι νέα παιδιά τα οποία έχουν κάνει επιλογή ζωής τη βία και την κατατρομοκράτηση της κοινωνίας. Με προβληματίζει ότι είναι νέοι άνθρωποι γεμάτοι μίσος για το κοινωνικό και πολιτικό μας σύστημα. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με τη μεγάλη πλειονότητα της νεολαίας που αγωνίζεται για την προοπτική της χώρας και της δικής τους ζωής. Αλλά αισθάνομαι ότι έχουμε την υποχρέωση να εξετάσουμε σε βάθος τα αίτια που οδηγούν κάποιους στη βία».
– Ισχύει αυτό που είπε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και δημοσιοποιήθηκε μέσω του WikiLeaks; Γνωρίζει η Αστυνομία όλους τους τρομοκράτες και απλώς δεν έχει στοιχεία προκειμένου να τους συλλάβει;
« Όπως αποδεικνύεται, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και νέοι που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί να παρανομούν. Ας μη λέμε λοιπόν ότι έχει εξαρθρωθεί η τρομοκρατία και έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος από το οργανωμένο έγκλημα. Χρειάζεται διαρκής ετοιμότητα και εγρήγορση. Διαρκής έρευνα, χωρίς τις παρωπίδες και τις εμμονές του παρελθόντος. Γιατί το οργανωμένο έγκλημα έχει πολλές εκφάνσεις και πολλές διαπλοκές».