Η δήλωση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα «πέντε δάχτυλα» που έφερε ταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης ήταν μια μελετημένη παρέμβαση. Παρέμβαση με στόχο να οριοθετήσει το πεδίο της επόμενης εσωτερικής αναμέτρησης του ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», τα συμπεράσματα είναι συγκεκριμένα.

Πρώτον: η κυβέρνηση χάνει σταδιακά την επαφή της με την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και κινείται μακριά από το πλαίσιο της εξουσιοδότησης που έλαβε τον περασμένο Οκτώβριο από τους ψηφοφόρους.

Δεύτερον: το θεσμικό περιεχόμενο των χαρτοφυλακίων αλλοιώνεται στο μέτρο που η πολιτική τους διαμορφώνεται σε άλλα πεδία, όπως είναι τα «γραφεία του Πρωθυπουργού» και υπόκειται σε ένα μόνο υπουργείο με υπερεξουσίες απέναντι στις οποίες οι υπουργοί οφείλουν να αντιδράσουν με ένα «υπερήφανο όχι», δεδομένου ότι δεν είναι υπάλληλοι.

Τρίτον: η σχέση ανάμεσα στην τρόικα και το εγχώριο σύστημα διακυβέρνησης, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, είναι προκλητικά ανισοβαρής υπέρ της τρόικας- στην οποία έχει εκχωρηθεί πολιτική εξουσία, όπως έλεγε την ιδία μέρα ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος και για να αλλάξει αυτός ο δυσμενής συσχετισμός, πρέπει να ενισχυθούν τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ.