Για το ΕΣΥ, αλλά και την καμπάνια του υπουργείου για τη χρήση κράνους στους μοτοσικλετιστές, μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Buongiorno» του Mega.

«Το μέτρο του πολιτισμού είναι ο τρόπος που μια κοινωνία αντιμετωπίζει τους ευάλωτους. Δεν συμφωνώ ότι δεν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Οι υποδομές της χώρας μας γενικά δεν ήταν φτιαγμένες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για να φτιάξεις καινούργιες υποδομές θέλει αρκετά χρόνια. Εγώ να φέρω ένα παράδειγμα από τη δική μου θητεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, όταν είχα την ευθύνη για το έργο στο Ελληνικό με δική μου παρέμβαση, και ευχαριστώ τον κ. Λάτση για αυτό, χτίστηκε στο Ελληνικό το ωραιότερο κτίριο για τα ΑμεΑ στη χώρα, το εγκαινίασε ο πρωθυπουργός. Η χώρα έχει αρκετά προβλήματα αλλά έχει κάνει και μεγάλη πρόοδο», είπε αρχικά, σημειώνοντας:

«(…) Το κράτος αυτό είχε πάντα μεγάλη παράδοση εθνικών ευεργετών. Αυτό δεν αλλάζει και δεν το βλέπω καθόλου κακό. Το κράτος θα βάζει τα δικά του λεφτά και οι ευεργέτες τα δικά τους. Προχθές, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος από το Ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’ μας έκανε δωρεά στο ΕΣΥ ενός τρίτου, πολύ σπουδαίου αεροπλάνου για τις αεροδιακομιδές. Το κράτος αν ήθελε να αγοράσει τρίτο αεροπλάνο και το βάζαμε σε διαδικασία διαγωνισμού, θα το παραλαμβάναμε σε 4 χρόνια».

«Αυτήν την στιγμή είμαστε σε φάση ολοκληρωτικής ανακαίνισης 93 νοσοκομείων», λέει ο ίδιος.

Για την καμπάνια

Για την καμπάνια του υπουργείου Υγείας για το κράνος στους μοτοσικλετιστές, υπογράμμισε: «Στο υπουργείο Υγείας βλέπω αυτούς τους 12 μήνες κάθε μέρα νέους ανθρώπους που τους ψάχνουμε εντατικές να τους σώσουμε τη ζωή γιατί δεν φορούσαν κράνος. Το θεωρώ τόσο κρίμα ένας νέος άνθρωπος που έχει μπροστά του μια ολόκληρη ζωή είτε να τη χάνει είτε να τη ζει υπό πολύ δύσκολες συνθήκες γιατί απλά δεν φόραγε κράνος».

«Δεν μπορούμε όλα να τα λύσουμε με την Αστυνομία. Νόμοι υπάρχουν και είναι και αυστηροί. Φέτος, οι κλήσεις που έχουν κοπεί για τη μη χρήση κράνους είναι τριπλάσιες από τον μέσο όρο των προηγουμένων ετών. Θέλω πραγματικά να πείσω αυτά τα νεαρά παιδιά και να τους πω να προσέξουν γιατί από μία τέτοια απροσεξία ή μια κακή συνήθεια μπορείς να βυθίσεις την οικογένειά σου στο πένθος», πρόσθεσε.

«Κάλεσα την ομοσπονδία βενζινοπωλών, τους είπα ότι αυτήν την ωραία ιδέα του συναδέλφου τους στα Χανιά που είπαν να μην δίνουν καύσιμα όταν οι μηχανές δεν φορούν κράνος, να το επεκτείνουν σε όλη τη χώρα. Μου είπαν ότι θέλουν να το κάνουν αλλά χρειάζεται νομοθετική κάλυψη. Κάλεσα τον συναρμόδιο υπουργό ο οποίος είπε ότι συμφωνεί».

Μοιράζοντας τη δική του εμπειρία με τη μηχανή, είπε:

«Έχω πέσει δύο φορές. Η ιδέα ότι θα είσαι στη μηχανή και δεν θα πέσεις ποτέ είναι ψευδής. Στατιστικά, κάποια στιγμή θα πέσεις. Το ζήτημα δεν είναι αν θα πέσεις, το ζήτημα είναι να ξανασηκωθείς. Αν φοράς το κράνος, η πιθανότητα του να ξανασηκωθείς είναι τεράστια. Αν δεν το φοράς, η πιθανότητα να ξανασηκωθείς είναι μικρή. Αυτό είναι όλο».