Τις απόψεις του για την εξωτερική πολιτική στα χρόνια της Μεταπολίτευσης κατέθεσε σήμερα ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέχοντας σε συνέδριο για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας που διοργάνωσε η εφημερίδα «Το Βήμα». Με λόγο αιχμηρό και στοχευμένες παρατηρήσεις, άγγιξε θέματα που αφορούν τόσο στην ιστορική πορεία της χώρας όσο και τις σύγχρονες προκλήσεις.

Ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας σε ερώτηση του διευθυντή της εφημερίδας Περικλή Δημητρουλόπουλου, σχετικά με τη φημολογούμενη επιστροφή του στην ενεργή πολιτική σκηνή. Σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο την τρέχουσα κατάσταση στον πολιτικό χώρο, υπογράμμισε πως η επικαιρότητα «κυνηγάει τους πρώην, όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες». Η φράση αυτή, όπως φάνηκε, ήταν και μια αιχμή για την κρίση αντιπροσώπευσης που διαφαίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά, έκανε εκτενή ανάλυση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής που ταλανίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες, εστιάζοντας σε τέσσερις «πληγές» που έχουν σημαδέψει την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Οι 4 πληγές

Η πρώτη πληγή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εξάρτηση της Ελλάδας από διεθνείς παράγοντες, ειδικότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως αυτή η μακροχρόνια εξάρτηση υπονομεύει την αυτονομία της χώρας σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας.

Η δεύτερη πληγή αφορά στην τραγωδία της Κύπρου, μια ιστορική καταστροφή που, όπως σημείωσε, εξακολουθεί να βαραίνει τον ελληνισμό και να διαταράσσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τρίτη πληγή σχετίζεται με την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες παραμένουν ανοιχτή πληγή από τα χρόνια της δικτατορίας μέχρι σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη συνεχή πρόκληση που αντιπροσωπεύει η Τουρκία για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η τέταρτη πληγή αφορά στα βόρεια σύνορα της χώρας και τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ειδικά με τη διαμάχη για το όνομα «Μακεδονία». Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η Συμφωνία των Πρεσπών επέφερε μια ουσιαστική λύση σε ένα ζήτημα που ταλάνιζε την ελληνική εξωτερική πολιτική για δεκαετίες, επιτρέποντας τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, χρησιμοποίησε μια χαρακτηριστική φράση του Χαρίλαου Φλωράκη για να σχολιάσει τις αντιπαραθέσεις μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της σημερινής κυβέρνησης. Επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποκρισία του, σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών «ήταν χέρι-χέρι με τον κ. Σαμαρά» σε μια στάση έντονα λαϊκιστική και τοξική, την οποία ο ίδιος εξέθρεψε και τώρα βρίσκει μπροστά του.

Μιλώντας, μάλιστα, στη Μαρία Δαμανάκη, που παρευρισκόταν στο κοινό, επανέλαβε τη γνωστή φράση «Όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι», υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών που έγιναν με στόχο το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Τόνισε, δε, πως ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να διεξάγεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και υποστήριξε ότι προτού η Ελλάδα φτάσει στη Χάγη, είναι απαραίτητο να ορίσει τα χωρικά της ύδατα, προκειμένου να μην αφήσει περιθώριο για ανεπιθύμητες ερμηνείες.

Πρότεινε, μάλιστα, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο και την επίτευξη διμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες, όπου αυτό είναι εφικτό. Παράλληλα, αναγνώρισε πως σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί να γίνει «έντιμη συμφωνία», διατηρώντας την εθνική αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα της χώρας.

Κριτική σε Ανδρουλάκη και Κασσελάκη

Στη συζήτηση για την ενότητα του προοδευτικού χώρου, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και για τον Στέφανο Κασσελάκη. Σχολιάζοντας ειρωνικά την «πατριωτική Αριστερά» του Στέφανου Κασσελάκη, δήλωσε πως δεν του είναι γνωστή αυτή η έννοια. Όσον αφορά στον Νίκο Ανδρουλάκη, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συνάντηση του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «το ζητούμενο δεν είναι η συναίνεση, αλλά η αντιπολίτευση». Υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε καμία ουσιαστική προσπάθεια για να κερδίσει τη θέση που κατέχει σήμερα. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του ζητώντας να υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα στον δημόσιο διάλογο, ειδικά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας.