Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο υπουργείων σε θέματα δορυφορικών επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνος Καράντζαλος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Τεχνολογίας (ΕΛΚΑΚ) Παντελής Τζωρτζάκης και αρμόδιοι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε συνέχεια της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου 2024 στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, συζητήθηκαν το ζήτημα της απόκτησης και λειτουργίας του Εθνικού Δορυφόρου και της αξιοποίησής του από τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και η συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το ΕΛΚΑΚ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε κατά την εισαγωγική παρέμβασή του ότι «αυτό το οποίο είναι αξιοσημείωτο, και οφείλεται και στις δικές σας μεγάλες προσπάθειες, είναι η σύσφιγξη των δεσμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δηλαδή στην πραγματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης» και σημείωσε: «Το ότι προέκυψε αυτή η ανάγκη, ότι καλύπτεται αυτή η ανάγκη υπό τη στενή μας συνεργασία, δείχνει ακριβώς πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις, όλη η χώρα -αλλά εγώ μιλάω εξ ονόματος των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ που είναι στα αριστερά μου- περνάμε σε μια νέα εποχή στην οποία οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δόγμα της αποτροπής. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Έχουμε να συζητήσουμε το θέμα του επικοινωνιακού δορυφόρου των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο για μας είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό τους, το θέμα των μικροδορυφόρων, το θέμα των εγκαταστάσεων σε ήδη υπάρχουσες δομές των Ενόπλων Δυνάμεων φορέων του δικού σας υπουργείου. Που κι αυτό οδηγεί σε μια περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων, τη συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις στο εξωτερικό, διπλής χρήσης, και είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω και πάλι θερμά για την εδώ παρουσία σας, για τη συνεργασία, στην οποία προσβλέπω. Προσβλέπω, δηλαδή, όταν φύγουμε -διότι όλοι φεύγουμε μια ημέρα- να αφήσουμε πίσω μας μια άλλη πραγματικότητα, μια άλλη ψηφιακή πραγματικότητα και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη χώρα».
Στο επίκεντρο του διαστημικού οικοσυστήματος η Ελλάδα
«Προσβλέπω», είπε, «όταν φύγουμε – διότι όλοι φεύγουμε μια ημέρα – να αφήσουμε πίσω μας μια άλλη πραγματικότητα, μια άλλη ψηφιακή πραγματικότητα και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη χώρα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε ότι η συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και τον Νίκο Δένδια, «προχωράει με εξαιρετικούς ρυθμούς», ενώ συμπλήρωσε: «Είναι εντυπωσιακό ότι πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διαστημικού οικοσυστήματος. Τόσο τα έργα που υλοποιούνται σήμερα, αλλά και το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών που παράγουν διαστημική τεχνολογία, θέτουν τη χώρα μας στο κέντρο των εξελίξεων».
«Εμβαθύνουμε», συνέχισε, «τα πεδία συνεργειών μας μέσω του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων, το οποίο περιλαμβάνει ένα δορυφορικό σκέλος, όπως όμως και το επίγειο κομμάτι με ένα hub συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων, ενώ πολύ καλά πήγε και η διαβούλευση για το νέο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο».
«Ο κόσμος αλλάζει, οι συνθήκες αλλάζουν με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια των χωρών. Στο πλαίσιο αυτό ισχυροποιούμε και διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας. Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι χαρά και τιμή να είμαστε στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων» κατέληξε ο Δ. Παπαστεργίου.
Πηγή: ΑΠΕ