Εβδομάδα με πυκνό πρόγραμμα και πολλαπλά μηνύματα ξεκινά για τον πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα (18:30) σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα: το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και οι νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα σκιαγραφώντας με αυτό τον τρόπο τις αλλαγές που θα επέλθουν στη χώρα με ορίζοντα τριετίας, δίνοντας έμφαση στη διεύρυνση του ρόλου της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, 16 γραφειοκρατικές διαδικασίες θα απλοποιηθούν, ενώ κίνητρα θα δοθούν σε επιχειρήσεις της περιφέρειας με στόχο την αποκέντρωση.

Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος σκοπός του νέου παραγωγικού μοντέλου είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, δηλαδή, να εντοπιστούν και να αναδειχθούν συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανά περιφέρεια, και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για να κατευθυνθούν σωστά οι διαθέσιμοι πόροι και να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Νομιμότητα παντού στην πράξη

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μήνυμα στη μειοψηφία των γιατρών που κάνουν «απαράδεκτες παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις» κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα και επιβαρύνοντας τελικά τόσο το Σύστημα Υγείας, όσο και τους φορολογούμενους έστειλε ο πρωθυπουργός. «Ξέρω και πιστεύω ότι οι γιατροί αυτοί αποτελούν μια μειοψηφία. Όμως να ξέρουν και εκείνοι ότι έχουμε τα εργαλεία για να τους εντοπίσουμε. Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται και δεν θα γίνονται ανεκτές».

Παράλληλα, για τον ηλεκτρονικό έλεγχο τροχαίων παραβάσεων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσουν το προσεχές διάστημα στην εγκατάσταση των πρώτων 1.000 ψηφιακών καμερών σε δρόμους της Αθήνας. Αλλά και το στοίχημα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS επετεύχθη παρά τα όποια αρχικά εμπόδια, καθώς ξεπεράστηκε ο αρχικός στόχος κατά 7.000, στις 407.000 συμβάλλοντας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με πρόσθετα έσοδα από ΦΠΑ κατά 10,3%.

Επιπλέον μετράει αντίστροφα για την ενεργοποίηση της ρύθμισης του νόμου για τη διαγραφή των ανενεργών φοιτητών από τα πανεπιστήμια, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αρχίσει ήδη να ειδοποιούν φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί το όριο των σπουδών, ένα ζήτημα που θα προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

Μετωπική στη Βουλή για τις φωτιές

Η πρώτη σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη νέα πολιτική σεζόν αναμένεται την Τετάρτη όπου θα διεξαχθεί η ενημέρωση της Βουλής, από τον πρωθυπουργό, επί του απολογισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο με αιχμή τη μεγάλη φωτιά στην Αττική του Αυγούστου, η οποία έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό.

Η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (με δύο κύκλους τοποθετήσεων του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, και θα κλείσει με τριτολογία του πρωθυπουργού. Και θα πρόκειται για την πρώτη μετωπική Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, με τον δεύτερο να εμφανίζεται ενισχυμένος μετά την επανεκλογή του, ενώ σε θέση «μάχης» είναι και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, παρά τους τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και τα σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα που ανακύπτουν καθημερινά.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί και ο καθορισμός της συνάντησης Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, με τις πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη να τοποθετούν χρονικά το ραντεβού μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στο κόμμα, καθώς επίκειται «ανασχηματισμός» και αξιοποίηση των Παύλου Γερουλάνου και Άννας Διαμαντοπούλου σε κεντρικά πόστα.