Την πολιτική που ασκεί στα εθνικά θέματα υπερασπίστηκε με απόλυτο τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας από τις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ειδικά στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
«Η ανοχή μας σε όσους μας κατηγορούν για εθνική μειοδοσία και χρησιμοποιούν το εθνικό αίσθημα για μικροκομματικούς σκοπούς πλέον θα παίρνουν σκληρές απαντήσεις», τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Έτσι, από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός φρόντισε να διαχωρίσει τον Αντώνη Σαμαρά από όσους μιλούν για «ξεπουλήματα» και για λύση πακέτο για Αιγαίο και Κύπρο αλλά παράλληλα με τον τρόπο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό αφού θύμισε ότι επί διακυβέρνησής του και μαζί με τον κ. Βενιζέλο είχε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.
Η αναφορά στον Σαμαρά και η στήριξη στον Γιώργο Γεραπετρίτη
«Καταρχάς, επιτρέψτε μου να κάνω μία διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ. Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.
Στήριξε απόλυτα τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία.
«Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός δεν χαρίστηκε στα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και φωτογραφίζοντας τόσο τον Κυριάκο Βελόπουλο όσο και την Αφροδίτη Λατινοπούλου μίλησε για «πατριώτες της φακής» και «για υπερπατριώτες που στην πρώτη κρίση όμως θα έφευγαν με την ουρά στα σκέλια».
«Διαπιστώνω», είπε, «ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα, από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε «μειοδότες», γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητάμε με την Τουρκία;».
Και διερωτήθηκε: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Belh@rra, τα Rafale; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;»
Δίνοντας το πλαίσιο βάσει του οποίου κινείται στον ελληνοτουρκικό διάλογο ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν το 2019. Και το ότι το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι».
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει. Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».