Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που έγινε για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη αρχίζει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

«Η Ελλάδα υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός για τις θέσεις της χώρας.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση να ελέγχει ποιοι θα εισέρχονται στην ΕΕ (…) Η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Επίσης, τόνισε πως «το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία σχετικά με τα συμπεράσματα στο κεφάλαιο του μεταναστευτικού είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και αν μου επιτρέπετε μια γενικότερη παρατήρηση: Η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στην προστασία δηλαδή των εξωτερικών συνόρων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Στη συνέχεια, είπε:

«Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Πολωνία με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε πρώτη. Θέλω να θυμίσω τον Μάρτιο του 2020 ότι δείχνουμε πλήρη συμπαράσταση σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα.

Αυτά τα χρόνια όμως, η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις και αυτό αποτελεί πια ένα αυταπόδεικτο συμπέρασμα. Το οποίο προκύπτει και από τα ίδια τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελούν επιτυχίες της Ευρώπης και είναι θέσεις οι οποίες είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση. Είναι μια απόφαση η οποία προφανώς εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα, ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε ως επόμενο βήμα είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές.

Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι μόνο πλήρης αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη, γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε.

Και αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών. Άρα, θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις».

«Που ήταν οι υπερπατριώτες»

Σκληρή απάντηση σε όσους του ασκούν κριτική για τον διάλογο με την Τουρκία αλλά και σχόλιο για όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Επιτρέψτε μου να κάνω διάκριση απόψεων ανάμεσα σε αυτές του κ. Σαμάρα και των υπολοίπων φωνών. Οι απόψεις του είναι σεβαστές ήταν πρωθυπουργός και είχε συναντηθεί με τον κ.Ερντογάν και γίνονταν και τότε διερευνητικές επαφές.

Διαπιστώνω εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα στα δεξιά της ΝΔ τα όποια κατηγορούν περίπου την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες γιατί επειδή συζητάμε με την Τουρκία; Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια; Όταν αγοράζαμε τις Belharra τα Rafalle και κάναμε την παραγγελία για τα F35. Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής. Η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά πολιτισμένα δεν ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά την ακραία ρητορική που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ήθελα να δώσω αυτή την απάντηση σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».