Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων άρχισε η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Αύριο το πρωί, κατά την δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων και στην συνέχεια, κατά την τρίτη συνεδρίαση, θα δοθεί ο λόγος σε όσους βουλευτές θελήσουν να παρέμβουν στην συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2,3% σε σχέση με 1,4% της ευρωζώνης. Οι επενδύσεις αυξάνονται 8,4%. Οι επενδυτικές δαπάνες θα ανέλθουν σε 14,3 δις ευρώ. Το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί σε 9,7%. Την ίδια στιγμή αναμένουμε αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών του καταναλωτή σε 2,1%. Στο προσχέδιο αυτό συμπεριλαβάνονται το σύνολο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2025. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5%. Θα υπάρξει αύξηση καθαρών εσόδων χωρίς νέα φορολογικά μέτρα, αντίθετα με μείωση 12 φόρων και ότι προβλέπονται αυξημένες δαπάνες για μισθοδοσία του δημοσίου, όπως και πάνω από τρία δισεκατομμύρια για κοινωνικές δαπάνες.

Ο προϋπολογισμός του 2025 είπε ο εισηγητής της ΝΔ έχει πέντε βασικά χαρακτηριστικά. Κάνει καλό στην τσέπη μας, καθώς έχει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων. Νοικοκυρεύει το δημόσιο χρέος, καθώς μειώνεται περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αξιοπιστία της χώρας και να ελαφρύνονται τα βάρη των επόμενων γενιών. Καθιστά πιο ισχυρή και ανθεκτική την οικονομία μας, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και ταυτόχρονα μειώνονται οι εισαγωγές. Κλείνει το επενδυτικό κενό, που μας άφησε η δημοσιονομική κρίση, καθώς υπερδιπλασιάζει τις δημόσιες επενδύσεις σε σχέση με το 2019 στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια και την πολιτική προστασία. Φέρνει δημοσιονομική σταθερότητα και υπευθυνότητα, όταν σήμερα σε άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες έχουμε, είτε ύφεση, είτε υπερβολικά ελλείμματα» και κατέληξε λέγοντας πως «η πολιτική της κυβέρνησης έχει αφαιρέσει το πολιτικό οξυγόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Καθώς υπάρχει ένα κόμμα, μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξασφαλίζουν την σταθερότητα στην χώρα».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι φορολογούμενοι σε νέα αφαίμαξη

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, στον αντίποδα υποστήριξε πως το παρόν προσχέδιο του Προϋπολογισμού «επιβεβαιώνει την αναιμική μεγέθυνση της οικονομίας, την επισφάλεια στην εργασία, τη λιτότητα, τα «χαράτσια» στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα «φέσια» στην αγορά». Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της ΝΔ για το 2025 είπε «οδηγεί τους φορολογούμενους σε νέα αφαίμαξη» . Ο κ. Μαμουλάκης σχολίασε πως σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού ότι «ο προϋπολογισμός του 2025 κάνει καλό στη τσέπη των πολιτών» αυτό που τελικά διαπιστώνεται είναι «πως με αυτόν τον προϋπολογισμό θα αδειάσει ότι έχει απομείνει στις τσέπες των πολιτών». Σημείωσε ότι δεν μειώνονται οι έμμεσοι φόροι. Εκτίμησε ότι «η φορολόγηση επί των εισοδημάτων θα «τσακίσει» και την επόμενη χρονιά τα φυσικά πρόσωπα» καθώς «προβλέπεται μια αύξηση εσόδων πάνω από κάθε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ.». Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «κλείνει τα μάτια στην αύξηση των φόρων με τους φορολογικούς συντελεστές διατηρημένους σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων για τους μισθούς του Δημοσίου είπε ότι το 2025 προβλέπεται για πρώτη φορά μείωση των μισθών της Κεντρικής διοίκησης κατά 1,61% ή 241 εκατ. ευρώ. Υπάρχει απομείωση κατά 404 εκατ. ευρώ στις κοινωνικές παροχές σε σχέση με το στόχο του ΠΟΥ 2024. Για τις συντάξεις προβλέπεται αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί σε περίπου 3% αυξήσεις στην δαπάνη. Δηλαδή καλύπτεται οριακά και μόνο ο τρέχων πληθωρισμός. Για τις ασφαλιστικές εισφορές ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση 450 εκατ. ευρώ παρά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% . Στην Υγεία είναι ανύπαρκτες οι αυξήσεις στα κονδύλια για Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μηδαμινές επίσης, είναι και οι αυξήσεις στα κονδύλια για Δήμους και Περιφέρειες για το 2025. Σχετικά με το ΕΣΠΑ, ο κ. Μαμουλάκης υποστήριξε πως εδώ καταγράφεται η σαφή αποτυχία του στόχου απορρόφησης των κονδυλίων.

Τέλος, για την διαχείριση του Χρέους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η εξυπηρέτηση του περνάει μέσω ομολόγων, ενώ με τα Repos παγιώνεται η επέκταση του προγράμματος χρήσης για χρηματοδότηση χρέους 54 δισ. ευρώ με αναγκαστικούς δανειοδότες τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ