Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος; Αυτό το ερώτημα απασχολούσε εντόνως την Κεντροαριστερά το προηγούμενο διάστημα – αν και δείχνει να έχει ατονήσει η δίψα για να βρεθεί λύση. Λογικό σε μεγάλο βαθμό, καθώς τα δυο κόμματα που αναζητούσαν την απάντηση, έψαχναν (το μεν ΠΑΣΟΚ) και ψάχνουν (ο δε ΣΥΡΙΖΑ) αρχηγό για να ηγηθεί πρωτίστως της παράταξής τους και σε δεύτερο χρόνο της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμετρήθηκε με 5 υποψήφιους που ήθελαν να τον ρίξουν από την καρέκλα και τους κέρδισε όλους. Σχετικά εύκολα στον πρώτο γύρο, πανηγυρικά στον δεύτερο. Τα μέλη και οι φανατικοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν πως για αρχηγό τους -και απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη- θέλουν τον Ανδρουλάκη. Αυτόν που ήταν και πριν απέναντι, αλλά τα στελέχη μέσα στο ίδιο του το κόμμα δεν θεωρούσαν ικανό να κοιτάξει στα μάτια και να κοντράρει τον πρωθυπουργό. Τι αλλάζει τώρα; Η επιτυχία του Ανδρουλάκη τού δίνει τη δύναμη να φέρει το ΠΑΣΟΚ και πάλι στην εξουσία;

Η νίκη του Ανδρουλάκη τού δίνει τη δυνατότητα να «πουλήσει» πως μπορεί να τα βάλει με τον Μητσοτάκη – με τελικό στόχο να τον εκθρονίσει. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν άλλαξε αρχηγό – έχει τον ίδιο που αμφισβητήθηκε μετά τις ευρωεκλογές. Και τώρα έχει και τρεις υπολογίσιμες εσωκομματικές δυνάμεις, καθώς μετρήθηκαν και αποτυπώνονται σε αριθμούς. Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου έχουν μαζί τους κάποιες χιλιάδες ψηφοφόρων.

Το γεγονός πως επέλεξαν τον Ν. Ανδρουλάκη περίπου 125.000 πολίτες για να ηγηθεί του κόμματος, δεν σημαίνει πως θα καταφέρει να πολλαπλασιάσει στον προσδοκώμενο αριθμό τα ποσοστά του κόμματος σε βάθος τριετίας – έως τις εκλογές του 2027. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλος και υπολογίσιμος παίκτης εσωκομματικά, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δύναμη στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Αν δούλευε στις ευρωεκλογές, όσο δούλεψε στις εσωκομματικές εκλογές, θα είχαμε καλύτερα ποσοστά», άκουγες από τις κακές γλώσσες της παράταξης. Αν αυτή η φράση έχει μπόλικη δόση αλήθειας, άλλη τόση, ίσως και περισσότερη, έχει η άποψη πως ο Ανδρουλάκης δυσκολεύεται να εμπνεύσει και να πείσει τους ψηφοφόρους εκτός κομματικού σωλήνα.

Θέλει ο Ν. Ανδρουλάκης να γίνει πρωθυπουργός; Φυσικά. Ποιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν το θέλει; Σήμερα, την ώρα που η ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, ο ίδιος νιώθει πιο δυνατός. Ναι, ο Ανδρουλάκης έχει την ευκαιρία του. Αυτό το κέρδισε με το σπαθί του και προς το παρόν δεν μπορεί να του το χαλάσει κανείς. Το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ να τσιμπήσει στις δημοσκοπήσεις. Θα είναι το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε με σοβαρό και πολιτικό τρόπο, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να παραδώσει τη σκυτάλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ – δίχως αυτό να κάνει το παραμικρό.

Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, βέβαια, γιατί στο ΠΑΣΟΚ αυτή την πρόκληση φέρνει η επόμενη μέρα, παραμένει το ίδιο πρόσωπο που ήταν και πριν από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της 13ης του Οκτώβρη. Με τη διαφορά πως κέρδισε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και «αγόρασε» χρόνο. Μόνο που ο χρόνος του κυρίου Ανδρουλάκη δεν είναι ανεξάντλητος. Και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος.