Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε χθες (12/10) με 138 ψήφους από τους 151 παρόντες, και προβλέπει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές για την ηγεσία του κόμματος. Η απόφαση αυτή θα προωθηθεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι θα ακολουθήσει, με το μεγαλύτερο ερωτηματικό να είναι η αντίδραση της πλευράς του πρώην προέδρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε την απόφαση μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας ότι «Η φωνή μας είναι το συνέδριο», ενώ δίπλα στη φωτογραφία του υπήρχε το μήνυμα «Είμαι εδώ». Αυτό δείχνει ότι αναμένει την τελική απόφαση του συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00, σε κλίμα μεγάλης έντασης, παρότι ήταν προγραμματισμένη για τις 12:30, καθώς χρειάστηκαν 2,5 ώρες για να επιτευχθεί η απαρτία των 148 μελών. Η πρόταση για την παραπομπή του Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής κατατέθηκε από τον Θύμιο Γεωργόπουλο, πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε επίσης πρόταση για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του.

Η Θεοδώρα Τζάκρη σχολίασε έντονα τη διαδικασία, δηλώνοντας πως κάποιοι προσπαθούν να αποκλείσουν τον Στέφανο Κασσελάκη με αθέμιτες μεθόδους, ενώ υποστήριξε ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής παραβλέπει τη δημοκρατική εκλογή του.

Από την άλλη πλευρά, ο Θανάσης Οικονόμου δήλωσε πως η απόφαση ήταν πολιτική και πως ο ίδιος και άλλοι δεν θα νομιμοποιούσαν τέτοιες διαδικασίες.

Ο Γιάννης Ματζουράνης, μέλος της ΚΕ, επιβεβαίωσε ότι υπήρχε απαρτία και ότι η συνεδρίαση συνεχίστηκε παρά τις προσπάθειες κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα. Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι η συνεδρίαση ήταν δύσκολη και ότι υπήρξαν προσπάθειες υπονόμευσης, ωστόσο η Κεντρική Επιτροπή κατέληξε σε μια συνθετική απόφαση.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, εξερχόμενος, δήλωσε ότι η απόφαση της ΚΕ διατήρησε την αξιοπρέπεια του κόμματος και υπογράμμισε τη σημασία του επερχόμενου πολιτικού συνεδρίου.

Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος απείχε από τη συνεδρίαση καθώς ξεκίνησε προεκλογική περιοδεία στην Κρήτη, σχολίασε πως ο αποκλεισμός των υποψηφίων ματαιώθηκε και ότι ο νικητής των εκλογών θα προκύψει μέσα από μια τίμια αντιπαράθεση.